AASIALAINEN ILTA 07.09.2016

vihreäkukkainen kirsikka

Uppopaistetut sammakonreidet taisivat olla useille osallistujille uusi maisteltava ruokalaji. Illan emäntä Kati Vuokko vielä vakuutti, että kyllä, reidet todellakin syödään luineen kaikkineen! Mausteiset, ruokahalua herättävät tuoksut leijuivat ilmassa, kun puutarhanaiset kiertelivät itämaisia herkkuja täynnä olevan tarjoilupöydän ympärillä valitsemassa mistä ihanuudesta oikein alkaisi. Emännän neuvon mukaan otettiin ensin misokeittoa, jolla japanilainen ateria aina aloitetaan. Japanilaisen tiedon mukaan soijaa, merilevää, kalaa ja vihanneksia sisältävä misokeitto on hyvin terveellistä ja ehkäisee monia sairauksiakin. Kattaus täydentyi syömäpuikoilla, joita käytettiin myös keiton kanssa. Eli ensin poimitaan keitosta puikoilla sattumat suuhun ja lopuksi juodaan liemi. Koko aterian ajan nautittiin orientaaliin tapaan tietysti joko vihreää javateetä tai punaista hibiscuspohjaista rosellejuomaa.

Kati Vuokko työryhmineen oli valmistanut itämaisen illallisen. Kaukoidän makuja oli tarjolla niin Japanista kuin Thaimaastakin. Keiton jälkeen lautasille saattoi kerätä esimerkiksi riisiä ja japanilaista currya, karee raiso, joka on kuulemma Japanissa taloon tulevan miniän oikea testiruoka; onko se yhtä hyvää kuin anopin tekemä? Meidän nauttimamme curry on Kati Vuokon oman ohjeen mukaista. Karee raiso on hyvin suosittu ruoka ja siitä on joka taloudessa ihan oma reseptinsä. Tarjolla oli myös thaimaalaista kanaa, kaalisalaattia, jo mainittuja sammakonreisiä, kevätrullia ja vielä lisukkeena voimakkaan makuisia punaisia inkiväärinpaloja. Ei ateriaa ilman hyvää jälkiruokaa. Tapioca-kookos –annos vei kielen mennessään. Valkoisia ja vaaleanvihreitä tapiocaryynejä yhdistettynä kookosmaitoon, nam! Jos halusi maistaa japanilaista vahvaa riisiviiniä sakea, nyt oli siihen myös tilaisuus.

aasiamenu  aasiankukkasia   aasiankukkasia2 aasiamenu2

Aterioinnin ohessa teimme oikein Orientin kierroksen. Kati Vuokko on perheensä kanssa tehnyt useita matkoja Kaukoitään. Saimme nähdä upeita, värikkäitä kuvia matkoilta Japaniin, Thaimaahaan, Singaporeen, Kiinaan ja Hongkongiin. Vierailimme kuvien avulla mm. kasvitieteellisissä puutarhoissa, Thaimaan kuninkaan kesäpalatsin puutarhassa, temppeleissä, luonnonsuojelualueilla, ravintoloissa. Saatoimme käväistä myös tyypillisellä japanilaisella omakotialueella, jossa itse talo täyttää lähes täysin koko tontin ja puutarhana on kukkapotit talon edessä. Kävimme kuvallisella visiitillä myös japanilaisissa häissä, joissa kaikki vieraatkin näyttävät saavan lahjoja. Japanissa on tapana antaa hääparille kirjekuoria, joihin vieraat voivat laittaa haluamansa summan rahaa. Lahjakuoret annetaan nimettöminä, joten kenenkään ei tarvitse tietää, jos jollakin vieraista on hieman huonompi rahatilanne, eikä voi lahjoittaa vaikkapa muutamaa namusta enempää hääparille.

Opimme Katilta myös tärkeätä tapakulttuuria: kun menet porukalla vaikka olusille ravintolaan, ei koskaan saa kaataa pullosta omaan lasiinsa, vaan on kohteliasta täytellä seurueen muiden jäsenten laseja. Muut sitten huolehtivat sinun lasisi täyttämisestä.
Suomikin näytti olevan tuttu asia ainakin Japanissa. Erään kaupunkihuvilan nimi oli ”pikku pesä” ja paikkakunnan parhaat nettiyhteydet olivat Cafe Helsingissä. Pieni japanilaispoika kysyi, mistä Vuokon perhe oli kotoisin. Kun hän kuuli, että Suomesta tullaan, hän ilmoitti, että ”Muumi, Marimekko, Iittala”!

Sirpa Nykyri

Herkkujen reseptit: Aasialainen menu

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *