IDEOITA JA INSPIRAATIOTA SUOMESTA JA HOLLANNISTA

PUUTARHANAISET VIERAILULLA GARDEN LIVING –MYYMÄLÄSSÄ ESPOOSSA 25.09.2018

024 028Jos haluaa saada vaaleanpunaisen hortensian muuttamaan värinsä vaalean siniseksi, maaperään kannattaa upottaa muutama ruosteinen rautanaula. Mm. tällaisia niksejä kuuli puutarha-asioista kiinnostunut  Eva Wuite lapsuudenkodissaan  Hollannissa. Innostus viheralaan syntyi sekä kotipuutarhasta  että Suomen mummolasta käsin. Suomeen Eva muutti 1988 ja työskenteli pitkään isojen suomalaisfirmojen markkinoinnissa. Ajatus siirtyä kokonaan viheralalle säilyi kuitenkin mielen sopukoissa.

Tuumasta toimeen. Eva Wuite valmistui suunnitteluhortonomiksi Överbystä. Hän on tullut meille monille vuosien mittaan tutuksi tv:n Huvila ja huussi  –sarjasta, jossa kunnostetaan suomalaisia pihoja. Monivuotinen unelma täyttyi, kun Eva yhdessä liikekumppaneidensa kanssa avasi vuonna 2017 viheralan lifestyle –myymälän nimeltä GardenLiving  Espoon Mankkaalle. Ideana on, että samasta talosta saa uutta inspiraatiota sisä- ja ulkotilojen vihermuotoiluun  ja kokonaisvaltaista  palvelua  niin koteihin kuin liikeyrityksiinkin aina suunnittelusta viherrakentamiseen ja vihersisustuksen ja –alueiden hoitoon sekä floristipalveluihin saakka. 12 henkilön tiimistä löytyy runsaasti asiantuntemusta.

Puutarhanaiset kuuntelivat tarkalla korvalla Eva Wuiten selostusta toisen kotimaansa Hollannin puutarhatavoista ja niiden eroista Suomeen verrattuna. Hollannin ilmasto on selkeästi merellinen. Sadetta tulee ympäri vuoden. Kirkas,  aurinkoinen loppuiltapäivä, jollainen sattui GardenLivingissä vierailumme ajalle ei kuulemma olisi Hollannissa kovinkaan tavallinen. Siellä helposti ilman väri vaihtelee Evan mukaan ”vaalean harmaan ja harmaan” välillä. Veden käsittelyssä ja johtamisessa hollantilaiset kanavineen ja pumppujärjestelmineen ovat mestareita. Vuoden 1953 suurtulvan jälkeen ovat patojärjestelmät kokeneet vankan kohennuksen. Melkoinen osa maata on merenpinnan alapuolella ja pohjavesi on paikoitellen hyvin korkealla, joten pitkälle kehittynyt hulevesijärjestelmä on välttämättömyys. Maaperä ei ole hapanta, kuten meillä Suomessa taas  jääkauden jälki seurauksena  paljolti  on. Hollannissa ei ole kalkitsemisongelmia.

Puutarhanaiset GardenLivingin vieraina Eva kertoo puutarhakasveista meillä ja Hollannissa

Luonnontilaisia alueita on paljon vähemmän kuin Suomessa, joten Eva Wuiten mielestä silloin ei ole rikkakasvien siemeniäkään paljon liikkeellä. Suurin osa maata on rakennettua aluetta tai istutettua puistomaata.  Hollantilaisille hyvin hoidettu puutarha on suuri ylpeydenaihe. Kodit siivotaan tunnollisesti sisältä kerran viikossa ja myös pihat ja puutarhat siistitään samaten. Puutarhanhoitofirmoja on paljon, isoja ja pieniä. Niillä on monilla myös oma erityinen  pihanrakennus- ja hoitotyylinsä, joista asiakkaat ne tunnistavat . Kukin valitsee sitten mieleisensä. Hollannissa puutarhat eivät ole mitenkään vain naisten asioita, vaan on paljon ammattilaisia  miespuutarhureita ja alan harrastajia. Hollannissa on myös yhä suositumpaa urban gardening eli kaupunkiviljely. Kerrostalojen katoille tehdään viljelypuutarhoja. Kerrostaloihin saatetaan asentaa myös omia kasvihuoneita.

Puutarhanaisilta tuli kysymyksiä myös leikkokukista. Evan mukaan hollantilaiset ovat paljolti ostajia ja myyjiä. Suurin osa Hollannin kautta kauppoihin lähtevistä leikkokukista lennätetään ensin eri puolilta maailmaa  Alsmeerin päivittäiseen suureen kukkahuutokauppaan, josta ne lähtevät sitten mm. kukkarekkojen kyydissä eri puolille Eurooppaa. Kaikille läsnäolijoille olivat jääneet  mieleen Hollannin valtavat värikkäät tulppaanipellot. Tulppaanien sipuleissa on sitten monta eri paremmuusluokitusta. Kaikkein parhaat huippuyksilöt lähtevät jatkojalostukseen. Muut menevät myyntiin. Hollannissa näkee kaupungeissa usein kukkatoreja, joissa myydään paljon valmiita kimppuja. Perjantaikukkakimpun ostaminen onkin kuulemma hyvin yleinen tapa. Hollantilaiset haluavat kukkapuketteihinsa usein paljon erilaisia kukkia luomaan kerroksellisuutta ja niittymäistä vaikutelmaa. Samaten puutarhojen ja puistojen istutukset ovat usein myös kerroksellisia.

Vierailumme päätteeksi siirryimme ulos GardenLivingin puutarhamyymälän puolelle, jossa Eva Wuite vastaili vielä viimeisiin kysymyksiin ja  esitteli mm. joitakin mieleisiään puita ja pensaita, joilla on mahdollisuuksia menestyä Suomen ilmastossakin, kuten riippakatsura ja korkkipuu sekä riippakultasadepensas.  Syyskuisen alkuillan viileys pani liikettä töppösiin ja ennätimme vielä tekemään ostoksiakin.

Teksti ja kuvat Sirpa Nykyri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *