Königstedtin kartano 9.8.2013

Tuskin on minkään tilaisuuden ilmoittautumislista yhdistyksen yli 60-vuotisessa historiassa täyttynyt niin nopeasti kun vierailu Königstedtiin. Ja ihmekös tuo, olihan kyseessä täysin ainutlaatuinen vierailu! Kartanon käyttäjäoikeudet on rajattu, eikä esimerkiksi rivikansanedustajalla ole kartanoon asiaa ilman että joku on kutsunut. Puutarhanaisilla oli kutsu, ja kutsun oli esittänyt kehitysministeri Heidi Hautala.

Puheenjohtajan ja sihteerin antaman tiukan ohjeistuksen mukaisesti lähes 40-päinen naisjoukko oli kokoontunut kartanon portille minuutilleen klo 11:55. Kartanolle kääntyi auto, jolle innokkaat vieraat muodostivat komean kunniakujan. Mutta autopa ei ajanutkaan ohi, vaan pysähtyi, ja autosta nousi iloinen ja mutkaton emäntämme. Hän liittyi joukkoomme, ja yhdessä kävelimme hurmaavan kartanon päärakennukselle. Saapuminen_1 Saapuminan_2Saapuminen_3Saapuminen_4Königstedt on Valtioneuvoston edustuskartano, joka siirtyi valtion omistukseen vuonna 1961. Kartanon juuret ulottuvat 1500-luvulle asti ja nimensä se sai 1600-luvun lopulla, jolloin silloinen omistaja, kapteeni Johan Köhn aateloitiin nimellä Köhnigstedt. Kartanon vaiheista kiinnostuneiden kannattaa lukaista artikkeli Kartanoelämää Königstedtissä, joka on julkaistu Helsingin pitäjä-vuosikirjassa 1967. Kartanosta löytyy verkossa esittely myös Valtioneuvoston sivuilta.

Puisto_1

Ennen seminaariohjelman alkua oli aikaa sopeuttaa itsensä historiaa tihkuvaan kartanoilmapiiriin yhteisellä kahvihetkellä. Kahvit nautittiin kartanon Keltaisessa salongissa.

Kahvit_2Kahvit_3 Kahvit_4 Kahvit_10Kahvit_5 Kahvit_6Kahvit_1

Kahvit_7 Kahvit_9

Puutarhanaisten päivän teema ei kuitenkaan ollut historia, vaan tiukasti tätä päivää. Päivän seminaari oli otsikoitu ’Kehitystyön monet muodot’ ja keltaisesta salongista siirryimme kartanon kirjastoon kuuntelemaan päivän puhujia.

Seminaarin ensimmäinen puhuja esitellään blogissaan näin:

”Heidi Hautala on maailmanparantamisen ammattilainen. Hän on parhaimmillaan etsiessään ratkaisuja pieniin ja suuriin ongelmiin, omasta korttelista aina globaalitasolle.”

Heidi

Ministeri Hautala puhui otsikolla ’Kehitysyhteistyö ja naisten merkitys’. Kehitysyhteistyötä tehdään vaikeissa oloissa, ja työn menestymisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää että naisten asemaa tuetaan. Suomi on tehnyt kehitysyhteistyötä jo yli 50 vuotta, ja jos työ aiemmin miellettiin ruoan lähettämisenä kehitysmaihin, niin nykyisin puhutaan jo – onneksi – oikeuksista. Kaikilla on oikeus ruokaan, oikeus puhtaaseen veteen, oikeus viemäröintiin,…

Suomen kehitysyhteistyöllä on kolme periaatetta, joista ei tingitä:

  • Työn tulee edistää naisten asemaa ja tasa-arvoa
  • Työn on oltava ilmaston kannalta kestävää
  • Työn on pyrittävä torjumaan eriarvoistumista.

Uutta kehitysyhteistyössä on sen yhdistäminen kauppaan. Tällä saralla ministerit Hautala ja Stubb ovat tehneet hyvää yhteistyötä, ja toukokuussa oli toteutettu ministerien ensimmäinen kaupan ja kehityksen yhteismatka Sambiaan ja Tansaniaan.

Yleisö_1 Yleisö_2

Reilu 10 % kehitysyhteistyövaroista on kohdennettu kansalaisjärjestöjen tekemälle työlle, ja tästä syntyikin oiva yhteys seminaarin seuraavaan aiheeseen. Yhdistyksemme puheenjohtaja sai kuitenkin odottaa vuoroaan tovin, koska ministeri Hautalalle esitettiin runsaasti kysymyksiä.

 Leena

Leenan aihe oli Puutarhanaisten kummiprojekti Tansaniassa. Saimme kuulla miten maaliskuussa 2011 sähköpostiin kilahtaneesta viestistä kasvoi kehitysyhteistyöprojekti Sansibarin saarella. Projekti, joka saavutti noin 80 % sille asetetuista tavoitteista, on nyt päättynyt.

Projektin päätösmatkalla mukana olut FFD:n Tiina Huvio valaisi kokonaisuutta omasta näkökulmastaan.

Tiina

Projektin vaiheisiin ja tuloksiin voit tutustua täältä. Minua kosketti erityisesti pienet, mutta henkilötasolla valtavan suuret asiat, jotka ovat parantuneet projektin myötä. Meille koulussa käynti ja kolme ateriaa päivässä on itsestäänselvyys – kaikille ei.

Tansania

Seminaarin viimeinen kehitysyhteistyöhön liittyvä aihe oli ’FFD:n toiminta kehitysyhteistyössä’, puhujana Anthony Starr.

Anthony_1

FFD (Finnish Agri-Agency for Food and Forest Development) on MTK:n, SLC:n, ProAgria keskusten ja Pellervo-seuran vuonna 2012 perustama yhdistys, joka koordinoi kehitysmaiden ja suomalaisten tuottajajärjestöjen kummihankkeita. Tällä hetkellä FFD:llä on menossa 14 kummihanketta Tansaniassa, Vietnamissa, Sambiassa, Nepalissa ja Etiopiassa. Osa keskittyy pientuottajien metsähankkeisiin ja toiset parantavat maatalouden eri osa-alueita (maitotuotteet, vihannekset ja kalantuotanto).

Anthony_2

Vierailun lopuksi fokus kääntyi Königstedtin kartanoon.  Alkuun emäntä kertoi meille kartanon vaiheista. Ainakin minä jäin miettimään miten ihmeessä vanhat silkkitapetit voidaan irrottaa seinästä niin, että ne vielä sen jälkeen ovat myyntikelpoisia. Ja kyllähän mielikuvituskin vähän loikkasi, kun mietin keitäköhän kaikkia arvovieraita on kartanolla vieraillut…

Emäntä

Pihalla meitä odotti kiinteistönhoitaja Raili Pietarinen sekä kasvillisuuden hoidosta vastaava puutarhuri. He kertoivat meille kartanon puiston kasveista ja lajikkeista sekä hoidon haasteista. Kysymyksiä sateli todella tiuhaan, niin puutarhanaisilta kun ministeriltäkin.

Puisto_3Puisto_2 Puisto_4

Puisto_5

Puisto_6 Puisto_7 Puisto_8 Puisto_9 Puisto_10

Puistokierroksemme päättyi kartanon ruohokattoiselle saunalle. Puulämmitteinen sauna oli vieläkin lämmin toissapäiväisen käytön jälkeen. Saunalla mielikuvitus lähti taas lentoon…

Sauna_1 Sauna_2 Sauna_3Päärakennuksella toivotimme ministerille hyvää alkavaa viikonloppua, ennen kun hän singahti eteenpäin seuraavaan tehtäväänsä. Iloisin mielin sekä taas uutta oppineena ja kokeneena jätimme Königstedtin kartanon.

Lähtö

Teksti ja kuvat: Tina Wessman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *