Kirjoja ja kulttuuria

Puutarhakirjojen ja kulttuurin iltaa vietettiin 27.2.2013 yli 70 puutarhanaisen voimin Kustannusosakeyhtiö Tammen toimitalossa Helsingissä. Ennen ja jälkeen illan ohjelman kauppa kävi kuumana, kun innokkaat osanottajat hyödynsivät Tammen anteliasta tarjousta reilusta alennuksesta illan aikana ostetuista kirjoista.

P1000021-001 P1000035-001 P1000032-001 P1000030-001

Tilaisuuden alussa Tammen kustannusjohtaja Tuija Nurmiranta toivotti vieraat tervetulleeksi, ja esitteli kevään uutuuskirjat. Yksi uutuuksista on yhdistyksemme varajäsenen Johanna Vireahon yhdessä Sari Tammikarin kirjoittama ja hurmaavasti kuvittama kirja ’Onnellisen puutarhurin vuosi’. Tammen puutarhankirjatarjontaan voit tutustua täällä (klikkaa linkkiä).

FM Julia Donner viimeistelee väitöskirjaansa kolmesta naisesta puutarhassa 1900-luvun alussa. Puutarhanaisille hän puhui otsikolla ’Säätyläisneidot kaalimaalla – Naisten puutarhakoulutuksesta 1900 -luvun alussa’.

P1000040-001

Julia Donner

Topakka neiti Jenny Elfving perusti Antrean Järvilinnaan puutarhakoulun naisille. Hänen ajatuksena oli, että naisten kautta puutarhanhoito jalkautuu myös koteihin – miehet kun enemmän keskittyivät vain isojen kartanopuistojen hoitoon. Jostakin kumman syystä oli vakiintunut käytäntö että naisia kutsuttiin ’kasvitarhanhoitajiksi’, kun taas miehiä tituleerattiin ’puutarhureiksi’. Koulussa säätylläisnaisille opetettiin mm. vihannesten ja kukkien viljelyä, puutarhan suunnittelua ja yleistä taloudenpitoa.

Kuva Julia Donnerin esityksestä.

Kuva Julia Donnerin esityksestä.

VRJ Groupin toimialajohtaja Inari Jansson valaisi meille miten ottaa ’Mallia maailmalta omaan puutarhaan’. Syvään huokailimme mm. italialaisten puutarhojen ihania tuulahduksia, joita voidaan täällä kylmemmissä olosuhteissamme soveltaa esimerkiksi  käyttämällä ruukkuja ja vaaleaa liuskekiveä tai suosimalla kiveä puun sijaan. Italialaishenkiseen puutarhaan kuuluu ehdottomasti myös patsaat ja vesiaiheet.

Inari kertoi myös nykyisistä puutarhojen megatrendeistä, jotka yleensä valuvat Suomeen viiveellä. Tämänhetkisissä trendeissä vahva yhteinen tekijät on eettisyys ja lähituotanto. Tätä päivää on mm. vallata kaupunkien joutomaat hyötyviljelyyn,  perustaa  keittiöpuutarha Jamie Oliverin henkeen tai keskittyä yrttien ja eksoottisten hyötykasvien viljelemiseen. Kuulijakunta ilahtui kovasti, kun Inari kertoi yhden megatrendin olevan myös ’takaisin luontoon’ – nyt voi siis olla trendikäs jättämällä vuohenputket kitkemättä… 🙂

Trendeistä löydät lisätietoa täältä (klikkaa linkkiä).

Ohjelmaosuuden viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä, Suomen puutarhakauppiaat ry:n kehityspäällikkö Oili Sinilehto puhui otsikolla ’Vastinetta haaveille, uudet tuulet puutarhakaupassa. Tulevalla kaudella Suomen Puutarhakauppiaan tarjoavat tulevalla kaudella AITO-teemoihin liittyen kokonaisvaltaista elämyksellisyyttä puutarhasta monin eri tavoin ja kaikkia aisteja kutitellen.

P1000025-001

AITO tulee sanoista Antaminen – Ilo – Terveys – Onnistuminen. Ja juuri nuohan ovat niitä asioita, joita me kaikki omalta puutarhaltamme haluamme!

Teksti ja kuvat: Tina Wessman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *