Kesäretki 20.-21.7.2013

Kirpakka keli ja kova tuuli toivottivat kukonlaulun aikaan liikkeellä olevat retkeläiset tervetulleiksi Länsisatamaan – oli aika lähteä Puutarhanaisten kesäretkelle. Kun matkatavarat olivat bussissa, bussiemäntämme Anne oli jakanut liput ja Leena ihastusta herättäneet ohjelmalehtiset sekä hätäisimmät varanneet itselleen paikat bussista oli aika astua laivaan, suuntana Tallinna.

Sangen reippaasta tuulesta huolimatta merimatka ei ollut pahasti kuoppainen ja laiva saapui Tallinnaan aikataulussa. Bussi löytyi helposti ja suunta otettiin ensimmäiseen vierailukohteeseemme, Tallinnan kasvitieteelliseen puutarhaan.

Linja-autossa on myös tunnelmaa...

Linja-autossa on myös tunnelmaa…

Kymmenen kilometriä Tallinnan keskustasta, Kloostrimetsassa (’Luostarimetsä’), sijaitseva kasvitieteellinen puutarha perustettiin vuonna 1961 ja avattiin kävijöille 1970. Puutarha on iso, joten siellä olisi helposti voinut viettää vaikka koko päivän. Retkeläiset keskittyivät ensisijaisesti puutarhan kivikkokasveihin, huikeisiin liljoihin ja hurmaavaan ruusutarhaan.tallinna kasvit puutTallinna_1 Tallinna_2 tallinna ruusutEnpä ole eläessäni nähnyt noin upeaa liljakeskittymää – väreissä oli mistä valita ja erityisesti huomiota kiinnittivät tukevat ja tanakat varret. tallinna liljatTallinna_3Kasvitieteellisestä puutarhasta otimme suunnan kaakkoon, Tarton suuntaan – kohteena Kosen kunta ja siellä sijaitseva Karlan kylä. Kylässä on neljä puutarhataloa, joilla kaikilla on omat, toisiaan täydentävät taimitarhat. Luvassa oli siis kasvielämyksiä – ja ostoksia.

Ylimääräistä elämystä tosin tuli jo matkalla. Pienellä tiellä eteen osui silta, jolla on 10 tonnin painorajoitus. 18 tonnia painava linja-auto oli siis sillalle aivan liian painava, ja kartasta tutkittiin löytyisikö vaihtoehtoista reittiä perille. Tovin päästä saatiin puhelimitse kiinni yhden talon edustaja, joka kertoi että kaikki ajavat tuon sillan yli – myös bussit. Niinpä bussilastillisemme pidätteli henkeään kun taitava kuljettajamme Juhani ohjasi bussin sillan yli. Emme tipahtaneet jokeen.

Kuljettajamme Juhani

Kuljettajamme Juhani

Karlan kylässä ensimmäinen tutustumiskohteemme oli Sadeväljan puutarhatalo. Emäntä Jana Proos otti meidät lämpimästi vastaan ja tarjosi kahvit kera herkullisten suolaisten ja makeiden leivonnaisten.

Kahvi maistui Sadeväljassa.

Kahvi maistui Sadeväljassa.

Sadevälja valittiin vuonna 2012 Harjumaan kauneimmaksi maakodiksi, ja oman tunnelmansa loi myös pihalla oleva haikaranpesä, jossa poikanen taisi olla päiväunilla. Pihapiiri oli todella kaunis – huolella suunniteltu ja täysin rikkaruohoton. Kaikkien istutusten suunnittelu ja hoito on emännän käsialaa – ulkopuolista työvoimaa ei talossa ole.

sadevälja talo sadev ruukkujaSadevälja sadev 1sadev 2

Monet taimet vaihtoivat Sadeväljassa omistajaa, ja bussin tavaratila alkoi pikkuhiljaa täyttymään taiminyssyköistä. Innokkaimmat retkeläiset tarvitsivat peräti kottikärryt siirtääkseen ostoksensa bussiin.

Sadeväljasta jatkoimme matkaa Roogojan puutarhataloon. Isäntä Taavi Kivistik edustaa talon viidettä sukupolvea, joskin talo oli yli neljäkymmentä vuotta kolhoosin omistuksessa.

Taavi Kivistik

Taavi Kivistik

Kivistik on nimi, jonka monet yhdistävät kärhöihin.  Taavin isä Uno oli kiinnostunut kasvinjalostuksesta, ja siirtyi omenapuu- sekä ruusulajikkeiden jalostamisesta kärhöihin 1970-luvulla. Yksi ensimmäisistä onnistuneista uusista hybrideistä oli loistokärhö ’Valge Daam’. Tällä hetkellä Roogojan kokoelmassa on 23 luonnonvarausta klematislajiketta ja yli 270 kehitettyä lajiketta ja hybridiä.  Kärhöjen lisäksi Roogojassa on myös laaja valikoima viiniköynnöksiä.

kivistik 2Kivistik_1 Kivistik_3kivistik 1Roogojassa bussin tavaratilaan siirtyi runsaslukuinen määrä kärhötaimia ja jokunen viiniköynnöskin. Myös tilan oma hunaja teki hyvin kauppansa.

Roogojasta siirryimme jalan vieressä olevaan Roosojaan. Matkalla sinne muutamat retkeläiset havaitsivat tiellä tuhdin toukan, ja oitis ryhdyttiin huutamaan Heikkiä apuun – tunnistusmielessä. Toukka oli keskellä tietä, joten lähestyvä auto sai vipinää toukkaa ihmetteleviin. Liikenne oli ehdottomasti pysäytettävä ja toukka siirrettävä turvaan tien reunaan. Ohi ajavan auton kuljettaja taisi ihmetellä mikä hätä naisjoukolla oikein oli… 🙂

puuntuhoojan toukka

Puuntuhoojan toukka

Roosojan taloa emännöi Taavin vaimo Christi Unt.  Roosoja on kohteista nuorin – ensimmäiset ruusut istutettiin vuonna 2011.RoosojaRoosoja_2 Roosoja_3Roosoja_1Roosoja_4Roosojasta jatkoimme bussilla Karlan kylän viimeiseen kohteeseen – Tönisen taimitarhalle. Vuonna 1999 perustettua taimitarhaa pyörittää Tönis Tenso. Taimitarhalla on Viron paras valikoima koristepensaita, ja aika monta pensasta saatiin mahtumaan bussin tavaratilaan.

Tönise taimetTönise_1 Tönise_2

Aikainen herätys ja innostava päivä vaati veronsa, joten kun bussi viimein suuntasi keulansa kohti Tarttoa, olivat matkustajat aika hiljaista väkeä. Pienet kauneusunet olivat paikallaan, että jaksaisi vielä illalliselle. Kun hotelli oli jo näköpiirissä tuli pieni liikenteellinen tenkkapoo. Tietöiden takia reitti hotellille oli suljettu, joten jouduimme hieman kiertämään ennen kuin pääsimme majoittumaan hotelli Reheen.

Teimme pikapyrähdykset huoneisiin ja palasimme bussiin. Illallisen nautimme Tarton keskustassa, ravintola Püssirohukelder’issä. Vanhan ruutikellarin illallinen oli maittava ja pitkän pöydän ääressä oli hyvä tuulettaa päivän kokemuksia sekä rupatella muuten vain mukavia – kasveista, puutarhoista ja muustakin.

ruutikellari

illallinen

Hyvin nukutun yön ja aamiaisen jälkeen retkeläiset olivat taas intoa ja energiaa täynnä. Aamupäivän kohteemme oli Tarton kasvitieteellinen puutarha, jossa oli opastettu kierros.

Tarton kasvitieteellisessä puutarhassa.

Tarton kasvitieteellisessä puutarhassa.

Tarton yliopiston kasvitieteellinen puutarha on lajirikkain alue Virossa – siellä kasvaa 6 500 kasvilajia kaikilta maapallon ilmastovyöhykkeiltä. Puutarhassa on myös oma alueensa, jossa on esillä virolaisia luonnonkasveja. Kasvitieteellinen puutarha perustettiin vuonna 1803 ja siirrettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1806. Oman leimansa tuovat vanhan kaupunginmuurin rauniot, joille puutarha on perustettu. Hurmaavien kasvien lisäksi puutarhassa on myös lukuisia veistoksia.

tarto lampi Tarton nauhus leimu tarto toteemiTartto_1 Tartto_2 tarto puutarhanainentarto rinne tarto amfiteatteriPuutarhakierroksen jälkeen jäi hieman aikaa tutustua Tarton keskustaan. Kaupungissa oli Hansapäivät, joiden vietto juontaa juurensa Tarton kultakaudelta, jolloin kaupunki oli Tallinnan ja Pärnun kanssa osa mahtavaa kauppaliittoa. Hansapäivät on vuoden suurin tapahtuma kaupungissa ja se täyttää keskustan myyntikojuilla, konserteilla sekä keskiajan tyyliin pukeutuneilla paikallisilla.Tartto_4Kevyen lounaan jälkeen oli aika aloittaa paluumatka. Hansapäivien lisäksi Tartossa oli viikonloppuna triathlon-kisat, joten liikennejärjestelyt keskustassa olivat sangen arvaamattomat. Mutta ei hätää – kuljettajamme oli löytänyt bussille hyvän pysähtymispaikan, ja retkeläiset marssivat reippaasti sinne.

Matkalla Tallinnaan teimme pienen pysähdyksen, jolla oli mahdollisuus kuluttaa vielä jäljellä olevat rahat valkosipuliin, vadelmiin, tomaatteihin tai suolakurkkuihin.

Matkalla Tallinnaan teimme pienen pysähdyksen, jolla oli mahdollisuus kuluttaa vielä jäljellä olevat rahat valkosipuliin, vadelmiin, tomaatteihin tai suolakurkkuihin…

Tallinnassa astuimme laivaan, ja matkan aikana Leena sai lukuisia toiveita siitä minne suunnata kesäretkelle ensi vuonna. Takaisin Helsingissä oli aika purkaa matkatavarat ja lukuisat taiminyssykät bussista. Onneksi kuljettajamme oli varautunut matkalle kunnollisella tussilla, jolla pussukat oli merkattu jo lastausvaiheessa.

"Saalis"

Tokkopa olisi mahtunut enempää…

Mukava, hauska ja mieleenpainuva kesäretki oli päättynyt.

Teksti: Tina Wessman / Kuvat: Heikki Luoto ja Tina Wessman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *