VÄLIMEREN ILTA 22.10.2015

Lokakuun päivän hämärtyessä myllersi ulkona syysmyrsky kaatosateineen. Puutarhanaiset ry:n Välimeren illassa oli tunnelma aivan toinen: lämpöä, mausteista ja maukasta ruokaa, viiniä, terveellistä ruokatietoutta, hieman ostoksiakin ja lopuksi valokuvia hehkeän keväisestä Andalusiasta. Suomen Sähkötuonti Oy:n koekeittiöön Elimäenkadulle Helsingin Vallilaan kokoontui välimerellisistä antimista kiinnostunut Puutarhanaisten joukko maistelemaan herkkuja alkaen gazpacho-keitosta ja päätyen kahviin ja appelsiinivanukkaaseen ja paljon muuta siltä väliltä.

Antti Pennanen

Suomen Sähkötuonti Oy:n toimitusjohtaja Antti Pennanen toivotti vieraat tervetulleiksi ja kertoi luotsaamansa kodin pienkoneiden ja laitteiden tukkumyyntiliikkeen toiminnasta. Kokki-valmentaja, ryhmäpäällikkö Jukka Hakanen (Fazer Food Services) esitteli välimeren ruokavalion pääpiirteitä ja erityisesti erilaisten kasviöljyjen käyttöä.

IMG_4689 IMG_4691

IMG_4688 IMG_4690

Jukka Hakasen mukaan noin kolmannes suomalaisista syö päivittäin ammattikeittiön valmistaman aterian. Välimeren ruokavaliosta on otettu oppia. Ravitsemussuosituksilla pyritään edistämään kansanterveyttä. Punaisen lihan määrää on selkeästi vähennetty. Aterioissa on lisätty kasvisten, kokojyväviljan, marjojen, kalan, siemenien, pähkinöiden ja hedelmien käyttöä. Käytetyn rasvan laadulla on olennainen merkitys terveydelle ja samaten suolan vähentämisellä. Suola on tietenkin jodioitua. Kasvisruokia on kehitelty paljon lisää. Jopa miespuoliset työpaikkaruokaloiden asiakkaat syövät niitä nykyisin, sanoo Hakanen. Tavoitteena on terveyden edistäminen ruokavalion avulla, valita lähituotteita ja syödä sesongin mukaisesti.

menu IMG_4692

Värikäs, tuoksuva herkkupöytä odotti maistelijoita. Jos jollain oli nuhan alku, niin mausteisen voimallinen gazpacho-keiton aromi varmasti avasi hengitystystiet. Juuressipsit minttujogurtin kanssa saivat suursuosion. Kun olimme päässeet hyvän aterian vauhtiin, saimme vielä nähdä Puutarhanaiset ry:n puheenjohtajan Leena Luodon valokuvia Andalusiasta viime huhtikuulta. Espanja kukkii huikeasti keväällä ennen kuin kesän kuuma aurinko korventaa niityt ja teiden vierustat ruskeiksi. Monia Espanjan kevään luonnonkukkia myydään meillä kukkakaupassa leikkokukkina.

Gladiolus illyricus villi gladiolus parvekenäkymä

tupsulaventeli vitiretama

Sirpa Nykyri

Illan materiaalit: Ravitsemussuositukset ja öljyt

Ohessa vielä maukkaan ja kovasti kehutun gazpacho-keiton resepti:

 • tuorekurkkua 0,075kg
  kesäkurpitsaa 0,030KG
  sipulia 0,030kg
  paprikaa 0,030kg
  vaaleaa leipää 0,090kg
  tomaattimurskaa 1kg
  basilikaa (tuore) 0,002 kg
  oliiviöljyä 0,017l
  sokeria 0,010kg
  cayannepippuri 0,001kg
  mustapippuria 0,002kg
  sitruunanmehu 0,008 kg
  punaviinietikka 0,026l
  valkosipulia 0,004kg
 • Yhdistä kaikki ainekset kulhoon ja soseuta. Anna maustua muutama tunti ennen tarjoilua. Buen aprovecho!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *