PUUTARHANAISET RY:N VUOSIKOKOUS 14.03.2015 GARDENIASSA HELSINGISSÄ:

ILMASTONMUUTOKSIIN SOPEUTUMINEN MAA- JA ELINTARVIKETALOUDESSA

Onko ilmastonmuutos ”lottovoitto” suomalaiselle puutarhataloudelle? Pohjois-Euroopastako maanosamme hedelmä- ja marja-aitta? Maaliskuisen vuosikokouksen innostavana puhujavieraana oli puutarhakasvituotannon emeritusprofessori Risto Tahvonen.

Risto Tahvonen  Vuosikokouksen esitelmä

MTT:llä Piikkiössä (vuoden 2015 alusta osa Lukea eli Luonnonvarakeskusta) on vuosikymmenien mittaan professori Tahvosen johdolla jalostettu suuri joukko hyöty- ja koristekasvilajikkeita ja ennakkoluulottomasti kehitetty viljelytekniikoita sekä kasvihuoneeseen että peltoviljelyyn. Näistä ansioista MTT valitsikin vuonna 2011 Risto Tahvosen vuoden Innovaattoriksi.

Professori Tahvosen mukaan nyt jo voidaan nähdä, että Suomessa kasvukausi on pidentynyt noin kuukaudella. Pitkien valoisien kesäpäivien takia meille tulee enemmän auringon energiaa kuin Keski-Eurooppaan. Tulevaisuudessa Euroopan pohjoisosat saattavat olla keskeisiä puutarhatuotannon alueita. Esimerkiksi hedelmäntuotanto loppunee muutamassa vuosikymmenessä Etelä-Euroopassa kuumuuden ja kuivuuden takia ja siirtyy pohjoisemmaksi. Meillä ei vedestä tule olemaan puutetta. Nykyaikaiset säätöilmavarastot omenille ja päärynöille parantavat hedelmien säilyvyyttä ja pidentävät myyntiaikaa. Ainakin Ahvenanmaalla tällaisia varastoja on jo käytössä.

Entä haasteet? Risto Tahvosen mielestä nyt olisikin syytä ryhtyä pontevasti kehittämään ja testaamaan uusia kasvintuotannon lajikkeita, sillä kehitystyö vie aina 20-25 vuotta. Omat lajit ja lajikkeet ovat tärkeitä. Eteläiset lajikkeet kun eivät välttämättä tulevaisuudessakaan selviydy meillä, vaikka ilmasto lämpenisikin. Päivän pituus tulee säilymään entisenlaisena, mutta erityisesti rannikon talvet tulevat olemaan hyvin vaihtelevia. Kasvien talvilepo saattaa leutona talvena murtua liian varhain ja uhkana ovat keväthallat, mikä vaikuttaa erityisesti marjantuotantoon. Ratkaisuna ovat mm. hallantorjunta sumuttamalla, keinokastelun kehittäminen ja katteisiin perustuvat tuotantomenetelmät. Monia meillä vielä ennen näkemättömiä bakteeri- ja sienitauteja vastaan joudutaan varustautumaan.

Avomaan vihannesviljelystä tulee jatkossa Risto Tahvosen mukaan meillä hyvin edullista. Vihannesten päätuotantoalueiksi muotoutuvat Keski- ja Pohjois-Eurooppa. Kasvihuonetuotanto muuttuu totaalisesti Euroopassa. Ledit tulevat kasvihuoneisiin ja muutenkin nykyaikainen kasvihuoneteknologia on jo erittäin ekologista. Ilmastonmuutos koskee välittömästi myös viherrakentamisen kasveja. Puistojen ja kotipihojen kasvillisuuden on jatkossa siedettävä myös pitkiä hyvin lämpimiä jaksoja kesässä. Emeritusprofessori Risto Tahvosen ja hänen tutkimusryhmiensä tutkimus- ja kokeilutoiminta jatkuu yhä Piikkiössä. Nyt tutkitaan mm. sammalta kasvualustana.

Sirpa Nykyri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *