Puutarhakirjojen ja –kulttuurin ilta Otavan kirjakaupassa 15.3.2018:

PERINTEITÄ JA ELÄMÄNVAIHEITA 

Villivihanneksia, kuvataiteilijaelämää ruusujen keskellä, ruokaa uudella tavalla perinteisistä kasviksista oli luvassa illan aikana. Helsingissä Uudenmaankadulla, Kustannusosakeyhtiö Otavan jyhkeän jugendkivilinnan ovesta asteli sisään kolmisenkymmentä kevään ja kasvukauden odotuksessa olevaa Puutarhanaista. Jo perinteeksi muodostunut Puutarhanaiset ry:n Puutarhakirjojen ja –kulttuurin ilta pidettiin tällä kertaa Otavan kirjakaupassa. Alkamassa oli Puutarhanaiset ry:n uusi kausi vastavalitun puheenjohtaja Pirkko Suhosen johdolla. Esittäytymisensä jälkeen Pirkko hahmotteli muutamin sanoin yhdistyksen tulevia rientoja ja kiitti edellistä puheenjohtajaa Leena Luotoa ansiokkaasta monivuotisesta toiminnasta Puutarhanaisissa.

Kirjailta Puutarhanaiset Kirjailta PuutarhanaisetAluksi Kustannusosakeyhtiö Otavan markkinointi- ja viestintäjohtaja Kirsi Tähjänjoki esitteli talon kirjailijoita ja kertoi Otavan historiasta. Kustannusyhtiön perustivat kulttuurivaikuttajat Hannes Gebhard ja Eliel Aspelin-Haapkylä 1890 suomalaisen kansalliskirjallisuuden kustantamista varten. Muutaman vuoden jälkeen yhtiö siirtyi Renqvistin-Reenpään suvun omistukseen. Harmaagraniittinen toimitalo rakennettiin Uudenmaankadulle 1906. Välillä Otava oli pörssiyhtiö, mutta jo 1990-luvulta alkaen jälleen  Reenpään suvun omistama yritys. Kirsi Tähjänjoki sanoikin, että ”tämä on tällaista lämmintä perheyhtiömeininkiä”. Suvun arvoisat vanhat herrat käyvät edelleen seuraamassa toimintaa viikoittain. Otavan talo on Helsingissä ainoa alkuperäiskäytössä ja –omistajilla oleva liiketalo. Otavan kirjakaupan paikalla oli aikaisemmin kirjapaino, mutta 1950-luvulta alkaen kirjat on painettu Keuruulla.

Kirjailta Puutarhanaiset Kirjailta PuutarhanaisetJouko Rikkinen on kirjoittanut ja kuvannut koko joukon oppaita Suomen luonnossa esiintyvistä kasveista ja saanut vuonna 2014 Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnon ansiokkaasta tietoteostuotannosta. Ilmastonmuutosta ja kotipuutarhoja ajatellen yleisön parista kyseltiin innokkaasti Rikkisen muutaman vuoden takaista kirjaa Suomalaiset perinnekasvit, josta on toinenkin painos loppu. Otavan puolelta annettiin jo hieman lupausta, että uusi painos olisi tulossa.

Kirjailija Kati Tervo toi meille tuulahduksen Ruovedeltä, joka on hänelle, suvulleen ja perheelleen tuttua mökkimaisemaa. Ruovedelle sijoittuu myös hänen uusin romaaninsa. Tulevana kesänä on hänen mukaansa mahdollista perheen vihdoin viettää hieman pitempikin aika Näsijärven maisemissa. Kylvöt ja viljelykset ovat jo kovasti mielessä: papua, lehtikaalia ja yrttejä. Koko perheen voimin katsotaan innokkaasti tv:n puutarhaohjelmia. Kati Tervon äidin vanhemmat olivat maanviljelijöitä, äiti oli agronomi ja veljistä tuli agronomi ja limnologi, mutta häntä itseään vetivät puoleensa kuvataiteet. Hänestä tulikin humanisti! Viheralan kiinnostus on siis myöhempää perua, mutta se on tullut vuosi vuodelta tärkeämmäksi. Hän yrittää kuitenkin noudattaa tomaatteihin erikoistuneen viherpeukalo-ystävättärensä neuvoa, että tärkeämpää kuin sadon määrä on tekemisen ilo!

Kirjailta Puutarhanaiset

Kati Tervon uusin kirja Iltalaulaja on kuvitteellinen kertomus Suomen taiteen kultakauden suuren nimen taidemaalari Ellen Thesleffin viimeisestä kesästä huvilallaan Casa Biancassa  Murolenkoskella Ruovedellä vuonna 1945. Tuon kesän jälkeen Thesleff ei enää palannut Ruovedelle. Romaani pohjautuu taiteilijan sodanaikaisiin kirjeisiin sisarelleen. Tärkeänä henkilönä on myös nuori piikatyttö Taimi, joka on pestattu iäkkään Thesleffin avuksi huvilalle ja josta tulee myös tämän taulujen malli. Romaanissa on ruusuilla suuri merkitys. Ellen Thesleff oli suuri ruusujen värien, tuoksujen ja muotojen ihailija. Hän istutti vuosien mittaan useita kymmeniä ellei satoja ruusupensaita sukunsa kesäpaikkaan. Kirjan kertoja rakastaa ruusuja ja lohduttautuu elämän murheilta hoitamalla ruusujaan. Kati Tervolle ruusut ovat myös läheisiä. Hänen mukaansa yksikin ruusu hänen työpöydällään antaa voimaa työntekoon, kuten leikkoruusukimput maljakoissa antoivat puhtia myös Ellen Thesleffille taiteen tekoon.

Kirjailta PuutarhanaisetKirjailta Puutarhanaiset

Kirjailta Puutarhanaiset

Illan päätteeksi saimme vielä tutustua Rouva Kasviksen parhaisiin. Toimittaja, kotitalousopettaja Pirjo Toikkanen on laatinut yhdessä valokuvaaja Laura Riihelän ja graafikko Timo Hämäläisen kanssa herkullisen ja kauniin keittokirjan. Rouva Kasviksen parhaat palkittiin tietokirjojen sarjassa Suomen kauneimmaksi kirjaksi 2017. Pirjo Toikkanen esitteli sanoin ja runsain kuvin kirjastaan ruokareseptejä, joissa käytettiin uudenlaisia valmistustapoja vanhoille tutuille raaka-aineille. Vaikka kirjan nimenä on Rouva Kasviksen parhaat, resepteissä on mukana myös lihaa, kalaa ja kanaa. Valmistustapoja löytyy: höyryttämistä, pikkelöintiä, marinointia ja paljon muuta. Valmistustapoja voi hyvin siirtää lihan valmistamisesta kasviksiin. Illan osallistujille saattoi tulla oikein nälkä katsellessaan kirjan upeita ruokakuvia ja kuunnellessaan itse Rouva Kasviksen innostunutta selontekoa resepteistään. Lisää Pirjo Toikkasen ruokatietoutta löytyy myös sivulta  rouvakasvis.blogspot.com.

Ilta sujui vauhdikkaasti ja vielä piti ehtiä vielä kirjaostoksillekin.

Teksti: Sirpa Nykyri, kuvat: Leena Luoto

2 vastausta artikkeliin ”Puutarhakirjojen ja –kulttuurin ilta Otavan kirjakaupassa 15.3.2018:

 1. Pirjo Toikkanen

  Hei, kiitokset mukavasta illasta! Ihan pieni tarkennus tuohon tekstiin: Suomen Kirjataiteen komitea siis palkitsi Rouva Kasviksen parhaat -kirjan Tietokirjojen sarjassa. Tekstissä mainitaan, että kirja oli vain ehdolla palkittavaksi. Perusteluissa todetaan: ”Ulkoasultaan runsas keittokirja ei tingi käytettävyydestä. Rennon muhevasti kuvitetut sivut on taitettu houkuttelevasti. Miellyttävä päällystämätön paperi toistaa herkullisten kuvien värit hienosti.”

  Vastaa
  1. admin Artikkelin kirjoittaja

   Kiitos mukavasta esityksestä! Pahoittelut tekstiin putkahtaneesta virheestä. Se on nyt korjattu.
   Oikein kasvisrikasta kevättä, toivottaa mediavastaava.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *