Puutarhakirjojen ja -kulttuurin ilta 27.2.2014

Helmikuun loppu on mitä parhain aika suunnata katse tulevaan puutarhakauteen. Puutarhanaisille ajankohta tarkoittaa myös kokoontumista puutarhakirjojen ääreen yhdistyksen ja Tammen yhdessä järjestämässä illassa. Tänä vuonna maa oli tilaisuuden aikaan paljas ja ilma jo tulvillaan kevättä – viime vuonna tarvoimme Korkeavuorenkadulle korkeassa hangessa.

Kirjakaupassa kävi kova kuhina ennen ohjelman alkua, eikä mikään ihme. Tilaisuuden palautekyselyssä usea osallistuja esitti kiitoksensa Tammelle huimasta 50 % alennuksesta illan ostoksista. Myös Tammen tarjoamat herkulliset sämpylät saivat palautteessa kiitosta.

P1020863 (640x480) P1020866 (640x480)

P1020869 (640x480) P1020870 (640x480)

Yhdistyksen puheenjohtaja Leena Luoto toivotti lähes kahdeksankymmentä paikalle saapunutta tervetulleeksi. Kuluvana vuonna yhdistys täyttää 65 vuotta, ja merkkipäivää tullaan viettämään seminaarin merkeissä marraskuussa. 13.11. järjestettävän seminaarin teemana on marjat ja hedelmät.

P1020879 (640x480)

Illan ensimmäinen puhuja oli Tammen ja WSOY:n tietokirjoista vastaava johtaja Tuija Nurmiranta. Tuija kertoi että vuosittain keväällä julkaistaan kolme uutta puutarhakirjaa. Tämänvuotisista ensimmäinen, Ella Rädyn ja Hanna Marttisen ’Suomalainen metsäpuutarha’ on jo ilmestynyt, ja myönnän että tuo hurmaava kirja kulkeutui kaupasta omaan kirjastooni.  Kirjan nimestä oli käyty paljon keskustelua, koska metsäpuutarha on terminä vielä sangen tuntematon täällä Suomessa.

Tilaisuutta seuraavana päivänä ilmestyi Sonja Lummen kirja ’Satoa saunan takaa’. Maaliskuussa ilmestyy Johanna Vireahon ja Sari Tammikarin ’Onnellisen puutarhan kesäkukat’. Kirjoittaja on Puutarhanaisten hallituksen varajäsen.

P1020883 (480x640)

Kirjoista siirryimme perenna-aarteisiin. MTT:n tutkija Merja Hartikainen valotti kuulijakunnalle mistä suomalaisessa kasvigeenivaraohjelmassa on kyse. Perennojen osalta hankkeessa on kartoitettu vanhoja kasvikantoja, ja ”vanhan” määrittely on ainakin 60 vuotta. Kasvikuulutusten kautta löytyneiden kotipihojen aarteiden lisäksi on myös kartoitettu lukuisten kartanoiden kasvikannat.

Merja kehotti kaikkia kirjaaman oman puutarhansa kasviaarteiden historian tulevia polvia varten. Hän myös toivoi, että pihoista tehtäisiin oma ’puutarhan kirja’, johon kasvien tarinat kerättäisiin. Kun piha vaihtaa omistajaa, kasvien historia olisi helppo siirtää uudelle omistajalle tuon kirjan muodossa. Ihan omakohtaisesti tiedän, että puutarhassa on helppo sietää jopa inhokkikasvia, jos tuntee sen arvokkaan historian.

Perinneperennat kiinnostivat, ja Merjan aiheesta syntyi vilkasta keskustelua.

P1020886 (480x640)

Perinneperennoista ohjelma siirtyi perinnekattoihin, ja niistä sujuvasti todella tätä päivää olevaan aiheeseen, eli viherkattoihin. ZinCo Green Roofs’in Jouko Hannonen kertoi, että viherkatoilla on erittäin tärkeä merkitys hulevesiongelman hallinnassa. Kööpenhaminassa oli tehty laskelmia, jotka osoittivat että viemäriputkiston laajentamista edullisempi vaihtoehto on muuttaa tasakatot viherkatoiksi.

Joukolle erityiskiitos erittäin kansantajuisesta selostuksesta siitä, mistä viherkatto muodostuu, ja miksi se on sellainen kuin on. ZinCon erinomaisen viherkattojen suunnitteluoppaan voit ladata tältä sivulta.

Vaikka voisi kuvitella, että kattojen rakentaminen olisi pikemminkin miesten puuhaa, niin kyllä viherkatot saivat puutarhanaisten silmät kiilumaan, ja kysymyksiä sateli. Taitaa aika monen osallistujan kesämökin huussi saada ensi kesänä vihreän katon…

P1020893 (480x640)

Illan viimeinen puhuja jatkoi urbaaniteema. Salla Kuuluvainen on aloittanut viljelemisen sissinä Pasilassa, mutta viljelee nyt omaa palstaa. Salla on vuosi sitten ilmestyneen ’’Kaupunkiviljelijän opas’ –kirjan kirjoittaja.

Salla näytti meille runsaasti valokuvia hauskoista, mielenkiintoisista ja jopa hullunkurisista kaupunkiviljelyratkaisuista eri puolilta Eurooppaa. Hän myös vinkkasi sivustosta, jolta löytyy tuhti tietopaketti kaikille kaupunkiviljelystä kiinnostuneille. Sivuston löydät täältä.

P1020913 (480x640)

Reilu parituntinen hurahti nopeasti mielenkiintoisten aiheiden parissa. Kenties vuoden päästä taas, uusien aiheiden parissa?

Lämmin kiitos kaikille puhujille ja osallistujille!

P1020878 (640x480)

Teksti ja kuvat: Tina Wessman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *