Puutarhailta 13.1.2014

Kevään 2013 jäsenkyselyssä yhdistyksen jäsen kirjoitti näin: ”Itse olen alan ammattilainen ja meidän osaamistamme voisi hyödyntää toiminnassa.”. Lämmin kiitos hänelle siitä, koska ilman tuota toivetta tammikuista puutarhailtaa tuskin olisi järjestetty! Kannattaa siis rohkeasti kertoa minkälaista ohjelmaa yhdistykseltä toivoo – jäseniä vartenhan kaikki tapahtumat järjestetään.

P1020536 P1020531

Maanantai 13. tammikuuta oli kylmä – edellisen viikonlopun aikana talvi lumineen ja pakkasineen oli saapunut Helsinkiin. Pakkasta uhmaten lähes 40 henkilöä suuntasi kulkunsa Helsingin yliopiston Viikin kampukselle osallistuakseen puutarhailtaan, jonka teemana oli ’Jäseneltä jäsenelle ja yliopistonäkökulmaa’. Tällä kertaa saapumisohjeet eivät onnistuneet ihan kuin Strömsössä – ja syvät pahoittelut siitä – mutta kaikki löysivät kuitenkin onnellisesti perille.

Illan ohjelman aloitti puutarhatieteen professori Paula Elomaa yliopistonäkökulmalla.

P1020537

Helsingin Yliopiston Maataloustieteen laitoksella on nykyisin neljä pääainetta: kasvintuotantotieteet, kotieläintiede, maatalous- ja ympäristöteknologia sekä biotekniikka. Puutarhatiede kuuluu kasvintuotantotieteisiin.

Syvällisemmin opiskelija pääsee käsiksi puutarhatieteeseen oikeastaan vasta suoritettuaan kandidaatin tutkinnon (MMK), eli noin kolmen vuoden päästä opintojen aloittamisesta. Kandidaatin tutkintoa varten opiskellaan luonnontieteitä, kasvin biologiaa, maataloustieteen perusteita sekä kasvintuotantoa.

Kaksi vuotta kestävässä maisteritutkinnossa (MMM) puutarhatiede on yksi opintosuunnista. Syventävissä opinnoissa perehdytään tieteenalaan hyvin monipuolisesti ja opiskelija voi valita haluaako perehtyä tuotantoon vai viheralaan. Yliopistolla on useita kansainvälisiä maisteriohjelmia, joihin osallistuu opiskeljioita ympäri maailman ja opiskelu tapahtuu englanniksi.

Puutarhatieteen saralla yliopistolla on menossa useita mielenkiintoisia tutkimushankkeita.

P1020542 P1020543

Paulan jälkeen esiintymislavan valtasivat yhdistyksen jäsenet. Heistä ensimmäinen oli Anu Väinölä, jonka Anun atsaleablogi löytyy myös yhdistyksen kotisivulta.

Anun intohimo on Rhododendron-suvun kasvit, ja niistä eritoten atsaleat. Suomessa kasvaa luonnonvaraisena kaksi Rhododendron-suvun kasvia – suopursu ja lapinalppiruusu.

P1020547

Anu kertoi meille atsalajalostuksesta ja esitteli meille neljä hurmaava jalostuksen tuloksena syntynyttä lajiketta – Adalminan, Illusian, Tarleenan ja Onnimannin. Saimme myös kerrassaan erinomaisia hoitovinkkejä.

Anun esityksen löydät TÄÄLTÄ (klikkaa linkkiä).

Seuraava puhuja oli yhdistyksemme varapuheenjohtaja Virpi Pakaslahti (PuutarhaPalvelut Pakaslahti), jonka aiheena oli hyvinvointi puutarhassa.

P1020553

Virpin viesti oli, että jokainen voi saada hyvinvointia ja voimaa puutarhasta. Se, mikä niitä tuo on kuitenkin yksilöllistä. Kuuntele itseäsi, hyväksy sen minkä kuulet ja toimi sen mukaan.

Se mikä sinua puutarhassasi viehättää, tai jopa mitä sinne hyväksyt, vaihtelee elämäntilanteesi mukaan. Salli itsellesi se, että mieli muuttuu!

Virpin esityksen löydät TÄÄLTÄ (klikkaa linkkiä)

Virpin hurmaavista kasvikuvista sekä värien ja muotojen leikistä siirryimme pihan suunnitteluun. Täysin fiilispohjalta ei kannata puutarhahommissa toimia – varsinkaan jos suunnittelee asunnon vaihtoa. Suunniteltu piha nostaa kiinteistön arvoa 8-15 %.

Jaana Hakolan (Maisema-Aula) aiheena oli pihan suunnittelun suunnittelu.

P1020559

Jaana opasti meitä kädestä pitäen suunnitteluprosessin etenemiseen sekä kaikkiin niihin asioihin, joita on suunnitteluvaiheessa syytä pohtia. ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” sanotaan – ja se pätee ehdottomasti myös puutarhaan!

Jaanan esityksen löydät TÄÄLTÄ (klikkaa linkkiä).

Suunniteltu piha edellyttää pitkäjänteisyyttä hoidossa. Jos ei halua sellaiseen sitoutua tai jos haluaa pihaan trendien mukaista vaihtelua, niin kesäkukat ovat mitä mainioin vaihtoehto tai lisä. Niinpä illan viimeisen puheenvuoron aiheena oli kesäkukat ja maailmalta haistellut kesäkukkatrendit.

Kesäkukkien maailmaan meidät vei Elina Vuori. Elina muistutti, että vaikka kuinka iskisi ostohimo taimikaupassa, niin kannattaa miettiä mitä tarvitsee, mitä mahtuu ja mitä jaksaa hoitaa! Nuo kolme kysymystä itse kunkin kannattaa tallentaa omaan nahkakompuutteriinsa. Tämänhetkisestä pakkasesta huolimatta kesäkukkakausi on lähempänä kuin arvaakaan…

P1020562

Elina painotti, että trendit ovat trendejä – se mistä itse pitää on aina ’in’. Mutta jos haluaa olla kesäkukkatrendikäs, niin kannattaa esimerkiksi harrastaa perennoja kesäkukkina, istuttaa kesäkukka-asetelmiin yrttejä ja muuta syötävää, käyttää heiniä tai heittäytyä värien leikkiin. Hyviä kesäkukkatärppejä ovat myös mm. kaksiväriset kukat sekä värikkäät ja tummat lehdet.

Elinan esitys neljässä osassa (klikkaa linkkejä): Mikä in, Miksaamisen taito, Tärppejä, Pienemmässä mittakaavassa.

P1020540

Tämän vuoden alusta alkaen yhdistys tulee aina lähettämään tapahtumaan osallistuneille palautekyselyn. Sen tavoitteena on auttaa hallitusta järjestämään entistä parempaa ja jäseniä kiinnostavaa ohjelmaa. Tämän puutarhaillan palaute osoittaa, että ilta oli onnistunut, vaikka jokin olisi kenties ollut paremmin toisin. En siis ilmeisestikään ollut ainoa, joka suuntasi Viikistä pakkasessa kotia kohti hyvillä mielin.

Lämmin kiitos puhujille!

Teksti ja kuvat: Tina Wessman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *