Kaukokaipuuilta, Australian luontoa 12.9.

Jos Australian matkallasi krokotiili alkaa jahdata sinua saaliikseen, älä pinkaise karkuun suoraan eteenpäin. Juokse mutkitellen, sillä krokotiili on hidas kääntyilemään ja niin voit onnistua pääsemään pakoon!

Kaukokaipuuilta PN 1209 Kaukokaipuuilta

Tällaisia matkaohjeita saivat Puutarhanaiset Kaukokaipuu-illassa, jossa tutustuttiin asiantuntijoiden johdolla Australian luontoon kuvin ja sanoin sekä nautittiin samalla australialaishenkinen buffetillallinen. Reilut parisenkymmentä puutarhaharrastajaa kokoontui Helsingissä Pukinmäen VPK:n juhlasaliin. Joukossa oli mukana jo kokeneita Australian matkaajia sekä innokkaasti mahdollista tulevaa matkaa suunnittelevia.

tarina1 tarina2

Puutarhanaiset ry:n puheenjohtaja Leena Luoto on kera puolisonsa ja ystäviensä matkustanut useasti eri puolille Australiaa. Ensimmäiset matkat tapahtuivat jo 1980-luvulla ja viimeisimmät 2015 ja 2016. Leena sanoi, että oli hyvä opiskella aikanaan biologiksi täällä pohjoisella pallonpuoliskolla, sillä eteläisellä puoliskolla joutuisi perehtymään vielä paljon laajempaan kasvikirjoon. Siellä kun kasvaa kaikki. On banksioita, eukalyptuksia, apinanleipäpuita ja paljon muita. Monet lajit kasvavat edelleen vain Australiassa. Löytyy myös paljon sinne tarkoituksella tai vahingossa vietyjä kasveja. Siemenet voivat kulkea pitkiäkin matkoja maapallolla ilma- tai merivirtojen mukana. Australialaisteiden teiden pientareilla on kukkia, jotka ovat meillä kesäkukkia, mutta siellä alkuperäislajeja, kuten siniviuhko. Suomessa kesäkukkana kasvava
timanttikukka on vallannut nurmikot, metsässä kasvaa tähtisilmää, näiden leviämistä yritetään rajoittaa. Tupsulaventeli reunustaa Perthin alueen ylänköjen tienvierustoita, sekin on tulokaslaji. Australiassa on useita upeita kasvitieteellisiä puutarhoja. Leena suosittelee Länsi-Australian Perthissä sijaitsevaa Kings Parkin Botanic Gardensia. 17 hehtaarin puistoalue esittelee erityisesti länsiaustralialaisia alkuperäislajeja.

eukalyptus tarina3

tarina4 tarina5

 

Australiaan ei saa viedä mukanaan mitään kasveja. Rajoilla ollaan tästä asiasta hyvin tiukkoina. Kun eurooppalaiset, lähinnä britit, 1600-1700 -luvuista eteenpäin alkoivat asuttaa tuota laajaa mannerta ja työntää tieltään alkuperäisasukkaita, ei ymmärretty, että jotkin niin kasvi- kuin eläinlajitkin voivat hävitä, jos niistä ei pidetä huolta. Jos on erityisesti eläimistä kiinnostunut, niin loistavan värisiä tropiikin perhosia näkee aivan luonnossa ja kaupunkien keskustojen puistoissa voi havaita – ja kuulla – komeita papukaijoja. Ja kyllä, kengurut saattavat tulla vaikka kurkkimaan ikkunoista sisälle ja kaupunkien kaduilla voi aika ajoin nähdä krokotiilivaroituksia!

pntilaisuus2 pntilaisuus1

Kun oli päästy buffetissa pavlova-kakkuun ja kahviin, oli aika päästää illan toiset puhujat ääneen. Matkatoimisto Helin matkojen toimitusjohtaja Lea Simpanen ja Aivo Takis ovat erityisesti kauko- ja ryhmämatkojen spesialisteja. Aivo Takis on myös asunut Australiassa 12 vuotta. Tässä heidän vinkkejään:

Maan ilmasto vaihtelee pohjoisen kuumasta tropiikista keskisen Australian kuumaan ja kuivaan autiomaahan. Eteläinen ja kaakkoinen osa mannerta sekä Tasmanian saaren itäinen osa ovat lauhempaa välimerellistä ja keskieurooppalaisen oloista ilmastoa. Joten kannattaa miettiä, miten kuumasta haluaa nauttia. Vuodenajathan ovat päinvastaiset kuin meillä. Nyt syyskuussa siellä eletään ihanaa kevättä. Syyskuun puolesta välistä kuukauden verran eteenpäin on paljon kukkamessuja ja puistoissa suuria tulppaani-istutuksia.

pntilaisuus4

Australiassa välimatkat ovat pitkiä ja siellä lennetään hyvin paljon. Lentomatka esimerkiksi maan laidalta toiselle kestää viitisen tuntia. Aivo Takis myös suosittelee, että jos lentää Suomesta Australiaan Singaporen kautta, niin siellä kannattaa pysähtyä ja viettää kunnon tauko, vaikka yöpyä. Jatkolento Australian pohjoisreunalle kestää viisi tuntia ja Sydneyhin asti kahdeksan tuntia. Australiasta on tarjolla myös edullisia lentoja Uuteen- Seelantiin sekä läheisille Tyynenmeren saarille. Aivo Takis kertoi omaksi suosikikseen Samoan saaret ja siellä erään pitkän hiekkarannan. Siellä voi kahlata 50 metriä merelle päin, jolloin vesi on olkapäiden korkeudella. Siitä alkaa pudotus värikkäälle koralliriutalle.  Snorkkeli päähän ja katse veteen ja merivirta kuljettaa rannan suuntaisesti, jolloin voi ihailla upeita koralleja. Pari vetoa maalle päin ja taas voi vaikka kävellä takaisin rantaan. Ehkä rantaravintolan kylmä olut kutsuu. Meitä valistettiin, että Australian suunnalla olut pidetään sitten tosi kylmänä eli kaksiasteisena. Ruoka on paljolti brittien vanhojen mieltymysten mukaista. Lihaa grillataan usein.

pntilaisuus_anopinkieli

Aivo Takis myös todisti meille kuvilla, että Australian maaperässä kasvaa kaikki. Hän oli kasvattanut oman kotinsa terassille naapureiden välisen aidan anopinkielistä!

pntilaisuus3  tarina6

Teksti: Sirpa Nykyri
Kuvat: Leena Luoto ja Aivo Takis

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *