Taimien lumoa –Stara kukkii 20.5. 2015

Kevät saapui Helsinkiin, kun 34 puutarhanaiset ry:n jäsentä tutustui Helsingin kaupungin puutarhapalveluiden kasvihuoneisiin ja kesäkukkien mahtavaan valikoimaan. Oppaanamme toimi vihersuunnittelija Kirsti Oksanen.

IMG_4225

Kirsti Oksanen kertoi puutarhan historiasta

Talvipuutarha oli monelle tuttu, mutta me pujahdimme arkkitehti Gustaf Nyströmin suunnitteleman kasvihuoneen vieressä olevasta portista kaupungin tuotantoalueelle, jossa on noin 3000 m2 lämmitettäviä kasvihuoneita ja lisäksi noin 1500 m2 muovihuoneita. Työntekijöitä on 21, jotka hoivaavat noin 150 kasvilajiketta. Kukat lähtevät kesän alkaessa koristamaan Helsingin puistoja ja merkittäviä viherkohteita. Kesäkukkia kukkaryhmiin kasvatetaan n. 200 000 joka vuosi.

IMG_4226

Tuotantoalueella testataan ruusulajikkeita, jotta istutuksiin löydetään mahdollisimman kestäviä ja pitkään kukkivia ruusuja.

Kirsti kertoili kukkien valinnasta ja istutusten asettamista vaatimuksista. Tärkeimpiin istutuksiin vaihdetaan kukat jopa kolmesti kasvukauden aikana. Heinäkuussa järjestettävää Gymnaestrada 2015 -voimistelufestivaalia varten oli kasvamassa erikoisuuksia ja erikoisia asetelmia.

Talvipuutarhan rakennutti kenraalimajuri Jakob Julius af Lindfors arkkitehti Karl Gustaf Nyströmin suunnitelmien mukaan. Lindfors lahjoitti rakennuksen Suomen puutarhayhdistykselle, joka piti alueella puutarhakoulua.

Tuotantoalueella on muutama historiallisesti merkittävä rakennus. Kaksikerroksinen kivirakennus edustaa tyylillisesti kansallisromantiikkaa. Villa Jyränkö on valmistunut 1909 ja on saanut nimensä huvilan viimeisen asukkaan, edesmenneen, pitkäaikaisen kaupunginpuutarhuri Pekka Jyrängon muistoksi (kaupunginpuutarhurina 1979–1995).

IMG_4229

Keltainen talo on arkkitehti Theodor Deckerin (1838–1899) suunnittelema. Puinen rakennus vuosisadan vaihteen tienoilta toimii toimistotilana. Punainen kahvitupa on siirretty alueelle Hesperian puistosta 1924.

Kierroksemme päättyi myymälään, jossa toinen toistaan komeammat kasvit vetivät puoleensa. Ainoa rajoite hankinnoille oli omien käsien riittävyys.

IMG_4231

Aurinkoliisa on osoittautunut kestäväksi ja ahkeraksi kukkijaksi.

IMG_4232

Upea verenpisara

Kiitokset Kirstille, että johdattelit meidät kesään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *