Retki Tullilaboratorioon Otaniemeen 22.04.2015

Tullilaboratorio suojelee työllään meitä kuluttajia. Se selvittää tuontielintarvikkeiden ja kulutustavaroiden laatua ja turvallisuutta jo ennen niiden markkinoille pääsyä. Onko oliiviöljy todella oliiveista? Löytyykö mansikoista tuholaisia tai myrkkyjäämiä? Minkälaisia ovat pakkausmerkinnät? Entä merkkilenkkarit, aitoja vai piraatteja? Laboratoriotutkimukset ovat tärkeä osa tullin rikostutkintajärjestelmää.

Kristiina Ala-Fossi- Aalto IMG_4217

Huhtikuisena iltapäivänä Tullilaboratorion asiantuntijat Kristiina Ala-Fossi-Aalto ja Pekka Ravio vastaanottivat Puutarhanaiset Espoon Otaniemessä. Kiinnostuneelle vierasjoukolle selvisi työnjako: Tullilaboratorio tutkii syötävät kasvit ja kasviperäiset elintarvikkeet ja Evira puolestaan eläinperäiset elintarvikkeet. Lisäksi tärkeitä analysoitavia ovat mm. lelut, tekstiilit, astiat, kosmetiikka ja ravintolisät. Jos myyntiin tarkoitetut tavarat eivät täytä EU:n määräyksiä, ne eivät pääse markkinoille. Kaikki tutkittava materiaali tulee ensin Helsinkiin Vuosaaren satamaan. Näytteiden otto tehdään puretulle lastille. Joskus ongelmana eivät olekaan tavarat vaan niiden pakkaukset. Esimerkiksi Kiinasta tuotujen kivien puisista suojarakenteista on löytynyt kasvintuholaisia.

Tullilaboratorio alkoi toimia vuonna 1907. Suomen Tullilaboratorio on Euroopan vanhimpia. EU:hun liittymisen yhteydessä 1995 epäiltiin, tarvitaanko Tullilaboratorion kaltaista toimintaa, koska tavaraa ei tullattu enää sisämarkkinarajalla. Pian tultiin toisiin ajatuksiin ja laboratoriolla on edelleen hyvin tärkeä sijansa kuluttajansuojelussa.

Suomi sai oman itsenäisen tullilaitoksen suuriruhtinaskunnan aikana vuonna 1812. Suomen ja emämaa Venäjänkin välissä oli tulliraja. Tullimaksut käytettiin oman suuriruhtinaskunnan hyväksi. Vuosien mittaan tuontitavaran tarkastus tuli yhä tärkeämmäksi. Apuna käytettiin tullin ulkopuolista Maatalous- ja kauppakemiallista laboratoriota. Lopulta katsottiin parhaaksi perustaa tullille oma laboratorionsa, koska kaupankäynti vain lisääntyi. Tullilaboratorion taival on kulkenut vaatimattomasta alusta Helsingin Katajanokan Pakkahuoneen toimiston perukoilta monien vaiheiden kautta omaan taloon Espoon Otaniemeen. Uudetkin työtilat ovat jo kuulemma suunnitteilla.

Kristiina Ala-Fossi-Aalto ja Pekka Ravio ovat työskennelleet Tullilaboratoriossa yli 30 vuotta ja ovat ilokseen havainneet, että mm. torjunta-ainejäämiä ei enää löydy elintarvikkeista sellaisia määriä kuin muutama vuosikymmen sitten. Ongelmia ilmenee kuitenkin EU:n ulkopuolelta tuoduissa elintarvikkeissa ja kulutustavaroissa, sillä lainsäädäntöjäkin on EU:n ulkopuolella monenlaisia. Esimerkiksi USA:sta tuoduissa ravintolisissä on ollut paljon huomautettavaa. Thaimaasta ja muualta Kauko-Idästä tuoduista tuoreyrteistä ja myös pakasteista on löytynyt todellinen sekoitus torjunta-ainejäämiä. Teen laatu on joskus ongelma, mutta kahvissa paahtaminen hävittää torjunta-ainejäämät. Pähkinät saattavat sisältää hometoksiineja. Myöskään luomu ei ole aina luomua meidän mittapuumme mukaan, jossa torjunta-aineille on 0-toleranssi. Marjoista noin 80% sisältää torjunta-ainejäämiä, jos viljelyksiä on kasteltu esimerkiksi likaisella vedellä. Myös elintarvikkeiden mahdollista säteilytystä pystytään tutkimaan.

Joskus tullissa jää kiinni isojakin lastillisia kulutustavaroiden piraattikopioita. Niitä ei hävitetä automaattisesti, vaan on tavaramerkin haltijan asia päättää, mitä niille tehdään. Nettikauppa on muuttanut ihmisten toimintatapoja. Yksityinen kansalainen voi tilata itselleen, mitä uskaltaa ja haluaa, mutta kuluttajia varten myyntiin netistä tilatut tavarat tarkastetaan.

Näytteitä tullin tarkastamista tuotteista

Suomen Tullilaboratorion monipuolisia palveluita on käyttänyt myös ainakin yksi eteläamerikkalainen viinitila, joka halusi tietää, mitä kaikkea heidän viinipulloistaan oikein löytyy. Ilmeisesti siellä oltiin tutkimukseen tyytyväisiä, koska ovat useaan kertaan tarkastuttaneet tuotteitaan Espoossa. Tullilaboratorion työsarkaa näyttää olevan vielä paljon jäljellä.

Sirpa Nykyri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *