Puutarhanaiset puistojen Kotkassa 06.06.2015

kotka_kaupunkipuisto

Kotkan puistojen historian katsotaan tutkijoiden mukaan alkaneen jo 1700-luvun lopulla, jolloin Venäjän suuriruhtinas Konstantin antoi istuttaa nykyisen Isopuiston alueelle ensimmäiset jalokuuset. Puisto muotoutui pian rakennetun Pyhän Nikolaoksen kirkon ympärille. Ruotsin valtakunnan ja Venäjän keisarikunnan välinen raja kulki tuolloin Ahvenkoskella Kotkan länsipuolella.

Aurinkoinen matkasää suosi Puutarhanaisten kevätkesän retkeä Kotkaan lauantaina 06.06.2015. Tilausbussillinen puistoista innostunutta väkeä lähti Helsingistä liikkeelle. Aluksi pyörähdettiin aamiaisella Koskenkylän ABC:llä, jonka pihassa kesäkukkahoukutuksia oli jo tarjolla ostettaviksi.

abc_kukkahoukutus

Ensimmäinen kohde oli Kotkan ylpeys, Suomen palkituin viheralue, Sapokan vesipuisto. 1990-luvun alussa muuttui pahoin umpeenkasvanut ja saastunut merenlahti uutteran suunnittelu- ja rakennustyön ansiosta laajaksi puistoalueeksi. Tarina kertoo, että saappaan muotoinen vesialue on saanut nimensä venäjän kielen saapasta merkitsevästä sanasta eli suomalaistettuna siitä tuli Sapokka.

sapokka sapokka_kivipolku sapokka_putous sapokka_saukko
Puiston keskeisiä elementtejä ovat vesi, kivet ja valaistus sekä mikroilmastot, jotka mahdollistavat monipuolisen kasvillisuuden. On paahdetta, varjoa, kalliota ja kosteikkoa. Nähtävää on kaikkina vuodenaikoina. Meidän retkemme osui atsaleojen ja alppiruusujen kukinnan aikaan, mutta viileän kevään ja alkukesän vuoksi kukinta oli vasta aivan alussaan. Pumppujärjestelmällä aikaansaatu vesiputous tuo jatkuvasti uutta vettä Sapokkaan. Myös lahteen istutetut karpit huolehtivat omalta osaltaan veden puhdistamisesta. Puistoon on sijoitettu myös kuvanveistäjä Hannele Kylänpään eläinveistoksia.

Sapokasta ajettiin Kotkansaaren eteläkärkeen tutustumaan entiseen öljysatamaan, joka on nyt nimeltään Katariinan meripuisto. Avarien kallioiden ja merimaisemien lisäksi puistossa on paljon urheilumahdollisuuksia ja leikkipaikkoja. Itäisen Suomen lahden saariston majakoihinkin voi tutustua pienoismallien avulla. Keskeisimmät osat meripuistoa valmistuivat 2008, mutta rakentaminen ja kehittäminen jatkuvat edelleen. Museovirasto mm. parhaillaan entisöi alueella sijaitsevaa Ruotsinsalmen linnoituskaupungin keskuslinnoitusta Fort Katariinaa.

kotka_majakat

kotka

Bussikierroksemme saapui seuraavaksi Kotkan Keskuskadulle Sibeliuksen puistoon, jonka viertä kulkee yli kahden kilometrin mittainen Veistospromenadi. Veistoskokoelma täydentyy vuosittain. Myös Sibeliuksen puistossa on käytetty kiveä, esimerkiksi mukaviksi muotoiltuina istuimina. Keskuskadulla oli sattumalta myös ranskalais-italialaiset ruokamarkkinat, joiden herkkuja yksi jos toinenkin matkalainen taisi ostaa mukaansa.

merikeskus

Merikeskus Vellamossa Puutarhanaisten ryhmää odotti maukas lounas. Sitten saattoi omaan tahtiinsa tutustua näyttelyihin merenkulun historiasta. Esillä oli mm. vanhojen laivahylkyjen jäänteitä ja niistä löytynyttä esineistöä, mm. Meissenin posliinia, kuppeja, lautasia ja kannuja. Näistä osa oli aivan ensiluokkaisessa kunnossa, kuin juuri tehtaalta valmistuneita, huolimatta vuosisataisesta ajasta merenpohjassa. Itse Merikeskus Vellamokin rakennuksena on kuin kaunis moderni koru.

kotkaloviisa_kärhö  Loviisan_puutarhamyymälä

Kotimatkalla kiepahdimme vielä Loviisan puutarhakeskuksessa, jossa iltapäiväkahvin lomassa saattoi vielä täydentää kesäkukkavarastojaan. Moni hurmaavan tuoksuinen yrtti taisi myös tulla kassiin mukaan. Ja ettei elämä menisi aivan mustavalkoiseksi, tarjolla oli mm. kevään muodikas yhdistelmä: musta-valkoinen petunia-amppeli!

musta_valko_amppeli_loviisa

Teksti: Sirpa Nykyri

Kuvat: Sirpa Nykyri, Leena Luoto ja Pirkko Immonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *