PUUTARHANAISET OMENANKUKKIEN LOHJALLA 19.05.2018

Mies- ja naismuistiin aurinkoisin ja lämpimin toukokuu siivitti Puutarhanaisten matkantekoa läntiselle Uudellemaalle Lohjanjärven ja Lohjansaaren vehreisiin maisemiin. Bussimatkamme aluksi Puutarhanaisten uusi puheenjohtaja Pirkko Suhonen esittäytyi matkalaisille ja kertoi hieman yhdistyksen tulevista kesän ja syksyn tapahtumista. Tapahtumia, retkiä ja matkoja on tiedossa.

DSC06962 DSC06969

DSC06968 DSC06990

Kulunut viikko oli ollut ainakin pääkaupunkiseudulla kirsikankukkien suurta juhlaa. Nyt Lohjalle saapuessamme saimme havaita, että omenapuiden kukinta oli aivan huipussaan. Valkeata kukkaihanuutta näkyi joka puolella, sillä Lohjan seutu on kuuluisa omenanviljelystään. Meidän tilausbussimme kuljettaja, joka oli syntyperäinen lohjalainen ja osoittautui matkan varrella erinomaiseksi paikallisoppaaksi, tiesi kertoa, että Lohjalla on asukkaita n. 46 000, mutta omenapuita peräti 80 000!

Lohjan seudun kalkkipitoinen maaperä ja suuren Lohjanjärven sekä 140 hieman pienemmän järven muodostama mikroilmasto tekevät alueen kasvillisuudesta hyvin keskieurooppalaisen oloista monine lehtipuulajeineen, hedelmäpuineen ja kukkineen. Ensimmäinen retkikohteemme oli Karkalinniemessä luonnonsuojelualueen vieressä Lohjanjärven rannalla sijaitseva puulajipuisto Arboretum Magnolia. Puisto on yksityinen puutarha, joka on omistajiensa Suvi Pohjola-Stenroosin ja Esa Stenroosin suunnittelema, raivaama ja rakentama. Stenroosit kertoivat, että tila on aiemmin ollut Rautakirjan henkilökunnan virkistyskäytössä. Suvi Pohjola-Stenroos on opiskellut Englannissa puutarhasuunnittelijaksi ja tekee tilauksesta suunnitelmia muillekin. Arboretum Magnolia on perustettu vuonna 2003 ja yleisölle se avattiin ensi kertaa 2015. Tämän 2018 vuoden kesäkausi aloitettiin 19.05. Puutarhanaisten vierailulla.

DSC06964 DSC06980

DSC06991 DSC06994

Puulajipuistoon on istutettu pääosin Kaukoidästä, Pohjois-Amerikasta ja muualta Euroopasta peräisin olevia puita ja pensaita sekä lisäksi perennoja ja sipulikukkia. 22 ihastunutta puutarhanaista lähti tutkimaan arboretumia meitä luotsaamaan saapuneen Lohja-oppaiden Annikki Oikkosen mukana. Magnoliat olivat juuri avaamassa kukintojaan ja muutenkin keväinen vehreys oli runsaimmillaan. Kuljimme Magnoliapolkua tuonne, Kevätpolkua tänne ja monta muutakin polkua tuli tutkituksi. Lopulta päädyimme japanilaiseen puutarhaan ja sen kautta kauden muotiuutuuteen, varjoisaan kantopuutarhaan. Tontille on kuljetettu metsätöiden jäljiltä suuria puunkantoja, jotka on käännetty nurin päin, juuristo taivasta kohti. Niihin tullaan istuttamaan mm. saniaisia. Kuulemma prinssi Charlesillakin on tiluksillaan kantopuutarha!

DSC07067 DSC07074

DSC07075 DSC07068

Magnoliaostosten jälkeen matka jatkui Alitalon viinitilalle Lohjansaareen. Viinitilan toistakymmentätuhatta omenapuuta loistivat täydessä kukassaan tervehtien meitä vierailijoita. Alitalon viinitila Ciderberg Oy   on aloittanut toimintansa vuonna 1995. Nykyisin toimintaa pyörittävät Sanna ja Marko Maula. Tilalla on omenan- ja vadelmanviljelyä, tilausravintola ja viinimyymälä. Lapsiperheiden iloksi löytyy myös mm. hevosia, koiria ja kaneja. Sanna Maulan isoisä osti Alitalon tilan perheensä käyttöön 1950-luvulla. Sanna Maulan vanhemmat aloittivat omenaviinin valmistuksen 1990-luvun puolivälissä. Omenoita on nykyisin viljelyksessä noin 100 eri lajiketta, joista 20 on kaupallisesti merkittävää. Lobo on suosituimpia omenalajikkeita. Nyt Sanna ja puolisonsa Marko Maula ovat entisestään laajentaneet tilan toimintaa ravintolapuolelle ja tapahtumiin.

Viinien ja siidereiden lajikirjo on moninkertaistunut. Omenat ja vadelmat juomien tuotantoon tulevat omalta tilalta. Herukat puolestaan hankitaan itäsuomalaisilta sopimusviljelytiloilta. Alitalon viinitilasta kertomisen ohessa Marko Maula esitteli meille myös Viidereitä eli vadelmista ja herukoista tehtyjä siiderityyppisiä juomia, kuivia ja makeita. Tilalla keksittiin nimeksi Viideri, koska kuulemma sanaa siideri saa käyttää vain omenista tehdystä siiderijuomasta. Komeimmat omenayksilöt menevät myyntiin Lohjan ja pääkaupunkiseudun suuriin Prismoihin. Muut omenat käytetään viinin ja omenamehun valmistukseen.

Keväisen lounaan ja makoisan viininmaistelutuokion jälkeen olikin ohjelmassa tilapuotiin tutustuminen. Kiliseviä kassillisia sieltä näkyi ja kuului kannettavan bussiin. Sitten taas matkaan.

DSC07087 DSC07122

DSC07083 DSC07119

Päivän kolmas ja viimeinen kohteemme oli Antiikki- ja viherhuone Elegans, joka sijaitsee myös Lohjansaaressa, mutta kuljettajan ajo-ohjeiden kiemuraisuuden takia teimmekin yllättäen ylimääräisen kunniakierroksen katsellen Lohjan keväistä kauneutta. Perille vihdoin päästyämme Erja ja Martti Merikanto, puutarha Elegansin omistajat, jo odottelivat meitä pihatien päässä. Merikantojen iso talo on aikoinaan Terijoelta Lohjansaareen kesähuvilaksi siirretty talo, jonka nykyinen isäntäpari hankki omistukseensa 2000-luvun alkupuolella. Edessä oli huvilan suuritöinen remontti sekä umpeenkasvaneen vanhan puutarhan entisöinti. Erja Merikanto opiskeli puutarhuriksi Överbyssä, jotta sai hyvää tietoa ison vanhan puutarhan raivaamisesta ja rakentamisesta. Martti Merikannon puusepäntaidoille on puolestaan ollut paljon kysyntää talon remontin yhteydessä. Villa Elegansin puutarhassa vaalitaan vanhoja perinnelajikkeita, puita, pensaita, perennoja ja sipulikukkia. 80 iäkästä, monimuotoista omenapuuta kukkivat vierailullamme valtoimenaan. Kaikissa käyntikohteissamme ihmeteltiin yhtä ja samaa asiaa: puiden, pensaiden ja sipulikasvien kukinta on parhaimmillaan, mutta missä ovat pörriäiset? Toivottavasti löytävät oikeaan osoitteeseen ennen kuin jokin kevätmyrsky vie herkut mukanaan!

DSC07124 DSC07114

Lopuksi tutustuttiin vielä Elegansin antiikkimyymälään. Kukka- ja antiikkiostosten jälkeen lähdettiin matkaan kohti Helsinkiä, joka olikin tuona lauantaina täynnä tapahtumia ja liikenne tukkoista, mutta hienossa säässä päästiin melko ajoissa perille.

 

Sirpa Nykyri

kuvat MR

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *