Kekkilän multa-aseman retki 29.3.2017

Puutarhanaisten kevään 2017 ensimmäiseen retkeen osallistui kymmenkunta kasvualustoista kiinnostunutta puutarhan ammattilaista tai harrastajaa. Ja mullastahan kaikki alkaa: retki suuntautui Kekkilän Vantaan multa-asemalle, joka sijaitsee lentokentän takana Voutilassa. Vaati rohkeutta ajaa ”leijonakuningaskallion” kehystämästä portista pölisevää tietä monttuun ”multa-alppien” keskelle, jossa sijaitsevat multa-asemalla toimiston virkaa tekevä hirsimökki sekä tilausten vastaanottoa ja kuormakirjojen luovutusta palveleva kontti, jota tuttavallisesti noutokopiksi kutsutaan.

kekkila1

Vierailu alkoi tarjoilulla jonka lomassa Paulina ( kuvassa oikella ) kertoi multa-aseman toiminnasta

Meidät vastaanotti Kekkilän Paulina Nyberg, viralliselta titteliltään Technical Product Manager. Pakkauduimme noutokoppiin kahvittelemaan ja samalla Paulina kertoi Kekkilän Park eli viherliiketoiminnasta – sekä siinä ohessa myös vähän myös muista Kekkilän liiketoiminnan alueista: Home eli harrastajatuotteet sekä Professional eli ammattilaistuotteet. Luodon Leena esitti tapansa mukaan tiukkoja kysymyksiä mm. mullan tuoteselosteista. Paulina kertoi, että Kekkilän multatuotteet ovat jotakuinkin kokonaan kotimaista alkuperää: turve tulee Kekkilän omilta soilta ja kompostit eri kompostointilaitoksilta sekä HSY:ltä. Eri puolilla Suomea sijaitsevat multa-asemat pyrkivät käyttämään aina mahdollisimman läheltä saatavia raaka-aineita. Ne sekoitetaan multa-asemalla irtomyyntiä varten valmiiksi eri tarkoituksiin valmistetuiksi kasvualustoiksi, joita on isoimmalla multa-asemalla eli Vantaalla toistakymmentä katteiden lisäksi. Irtomulta on eri tuote kuin pusseissa myytävä multa: se sisältää huomattavasti enemmän kivennäisaineita eli hiekkaa ja painaa siksi paljon enemmän. Niinpä esimerkiksi nurmikkomullasta syntyykin sitten tallomista kestävä nurmikko kovempaankin kulutukseen. Myyntiä on sekä ammattilaisille että kotitalouksille. Peräkärryjä ei isojen koneiden ja rekkojen keskellä turvallisuussyistä Vantaalle päästetä, joten kotitalouksienkin pitää joko itse noutaa multa kuorma-autolla tai tilata Kekkilältä toimitus.

kekkila2

  Havupuumulta näytti hieman harmaalta talven jäljiltä

kekkila3

’Multatehdas’, jossa raaka-aineet sekoitetaan. Kuljetin siirretään sen mukana mihin lopullinen tuotekasa halutaan tehdä.

kekkila4 kekkila5

Katualueille tarvitaan multaa, joka kestää kovan kuormituksen. Siksi siihen lisätään isoja kiviä. Vasemmalla kuvassa: Tässä voi olla juomalasisi. Puhalluslasia lisätään mm. kattopuutarhojen multaan.

Lopuksi kiersimme kentällä hypistellen vielä osittain jäässä olleita multakasoja ja ihmettelimme isoja seuloja ja kuormaajia. Opimme myös, että loppukäyttäjälle asti mullan mukana joskus tulevat roskat ovat joko soilta tai biojätekompostista useamman seulonnan läpi moukan tuurilla valmiiseen multakasaan päätyneitä. Ne ovat siis ihmisten luontoon tai kompostiin vahingossa tai piittaamattomuuksissaan heittämiä roskia. Jos kippaat työpaikkaruokalassasi hajamielisyyksissäsi haarukan biojätteen sekaan, se muhii aikansa kompostointilaitoksessa. Päätyessään mullan valmistukseen se voi osua pitkittäin seulaan, jolloin se pujahtaa suhteellisen pienestäkin reiästä läpi. Seulonnan lisäksi jokaisesta erästä analysoidaan ravintoarvot ja pH sekä otetaan bakteerinäytteet. Pihalle levitetty multa voidaan jäljittää kuormakirjan avulla tarvittaessa vaikkapa tiettyyn kompostierään.

Sormet kohmeessa jätimme talviunesta vähitellen heräilevän multa-aseman valmistautumaan ihan kohta koittavaan kevään kuumimpaan sesonkiin. Silloin siellä käy anivarhaisesta aamusta pitkälle iltapäivään raaka-aineiden toimittajien, lastaajien ja multaa noutavien rekkojen kuhina ja niin kotipuutarhat kuin kaupungin puistot saavat uutta ravinteikasta multaa tulevan kesän kukoistusta varten. Sitä odotellessa voi vaikka kuunnella Kekkilän viime kesän hittiä: https://www.youtube.com/watch?v=yZn5PtXQYpk.

Tuija Jakonen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *