PUUTARHANAISET LÄNTISELLÄ UUDELLAMAALLA 21.05.2016

GULLÖN NARSISSILAAKSO JA HAGALANDET -KAUPPAPUUTARHA

Kevätretki_GullönNarsissitKevätretki_Narsisseja

Kevät on edennyt rivakasti. Olimme jo hiukan huolissamme, ennätämmekö nähdä Gullön narsissilaakson parhaassa kukinnassaan. Kaunis ja lämmin toukokuinen sää suosi Puutarhanaisten keväistä bussiretkeä Raaseporiin ja Inkooseen. Gullön kartano on Gullön saarella Tammisaaressa eli nykyisessä Raaseporissa.

Lena Aschan on luonut sukutilalleen luontonähtävyyden, joka on vuosittain parin, kolmen viikon ajan toukokuussa avoinna yleisölle. Kapean, mutkaisen hiekkatien päästä löytyi viimein Gullön kartano. Kymmeniä tuhansia narsisseja, kymmeniä eri lajikkeita kukkii metsän reunustalle rakennetun puolen kilometrin mittaisen polveilevan polun varrella. Meidän käynnillämme varhain kukkivat lajikkeet olivat jo työnsä tehneet, mutta laajoja keltaisia ja valkoisia narsissialueita oli onneksi vielä paljon jäljellä.

Kevätretki_GullöSali

Lounaan nautimme kartanon krouvissa, joka toimii ympärivuotisena tilausravintolana. Krouvi sijaitsee kartanon entisessä jykevässä kivinavetassa. Emäntämme Lena Aschan kertoi, että navetta on rakennettu 1800-luvulla suurten nälkävuosien aikana. Pohjanmaalta tulleet rakentajat työskentelivät ruokapalkalla.

Gullössä oli ruokaa saatavilla, sillä ympäröivästä vesistöstä saattoi tuolloin ihan pelkästään haavia
käyttämällä nostaa runsaasti lahnaa. Nyt meillä ei ollut lounaslistalla lahnaa, vaan lohta. Maukkaan
lounaan ja suussa sulavan raparperipiirakka-jälkiruuan aikana Lena Aschan valaisi meille narsissilaakson kehittelyä. Keukenhofin puistossa Hollannissa on käyty ottamassa oppia ja valitsemassa mieleisiä lajikkeita.

Joskus sekin voi olla ongelmallista. Eräänä vuonna Keukenhofissa Lena Aschan mieltyi aivan erityisesti tiettyyn narsissilajikkeeseen. Sitä piti sitten tilata iso määrä. Seuraavan kevään kukinta oli kuitenkin jotain muuta kuin odotettua. Selitys Keukenhofista kuului: Puistossa ovat varmaan nimikyltit menneet sekaisin!

Upeita ovat narsissit ja teeman kehittely jatkuu, aluetta on vielä tarkoitus laajentaa, lisää lajikkeita
hankitaan. Narsissit ovat siitä hyviä kasveja, että ne eivät ole ruokana eläinten suosiossa ja niin meille muille jää silmän iloa kauniista ja runsaasta kevään kukinnasta.

Kevätretki_IsännätHagalandetKevätretki_HagalandetKahvit

Gullöstä lähdettiin kohti seuraavaa kohdettamme Hagalandetia Inkoossa. Ensin kuitenkin kuljettajamme Henri ajoi toiveestamme meidät katsomaan Tammisaaren keskustan vanhoja taloja. Teimme bussikierroksen Tammisaaren upeata rantaraittia pitkin. Omakotitalojen pihat olivat huolella hoidettuja ja omenapuut kukkivat aivan valtoimenaan tänä ihmeellisenä Omenankukkien keväänä 2016! Sitten kohti Inkoota.

Kevätretki_Lastausta Kevätretki_Maskotti

Hagalandetin puutarhalla meitä jo odotettiin. Kun bussin etuovi avautui, ensimmäisenä sisään astui meitä tervehtimään kauppapuutarhan seurustelu-upseeri, kultainen noutaja Alfred, joka tervehti lämpimästi kaikkia puutarhalle saapuvia. Alfred kävi myös mielellään jokaisen asiakkaan auton luona katsomassa, minkälaisia kukkaostoksia itse kukin mukaansa pakkasi. Välillä piti tietenkin ottaa pienet koiranunet puun varjossa. Hevoskastanjapuun varjoon mekin kokoonnuimme kahveille ja puutarhan isäntäväki Anne-Charlotte Castell ja Martti Rappu kertoivat meille tilan historiasta. Kauppapuutarha on emännän isovanhempien perustama vuonna 1945. Tuotanto on aikojen mittaan muuttanut muotoaan. Tukkumyynti on nyt jätetty pois. Kesäkukat ja perennat myydään suoraan puutarhalta asiakkaille sekä jonkun verran myös lähipaikkakuntien kukkakauppoihin. Sesonki kestää keväästä heinäkuun ensimmäiselle viikolle ja joulusesonki kuukauden ennen joulua. Muu aika kuluu uusien kasvien kasvatuksessa ja puutarhan useiden kasvihuoneiden huollossa. Työpäivät ovat pitkiä, joten isäntäväki on havainnut, että lomaa on myös osattava pitää.

Kevätretki_KasvihuoneKevätretki_Sorapolku

Sitten puutarhanaiset pääsivät valloilleen kasvihuoneisiin! Jokaisen piti hieman hillitä itseään, sillä aivan kaikkia mehevän värikkäitä, huumaavasti tuoksuvia ihanuuksia ei voinut mukaansa ottaa, kun ne oli kotiinkin jotenkin yritettävä saada. Aika monta kukkakassillista silti jokainen bussimme tavaratilaan lastasi.

Ennen lähtöä piti vielä käydä tervehtimässä puutarhan monivärisiä kanoja ja kukkoja, jotka kaiken aikaa  taustalla pitivät yllä omaa iloista taustakotkotustaan. Sitten joku muisti, että kohta alkaa tv:ssä Suomi-Venäjä MM-jääkiekkoa. Niin hyvästelimme reippaan isäntäväkemme ja bussimme lähti viilettämään taas kohti Helsinkiä.

Sirpa Nykyri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *