GÖTEBORG 10.-12.07.2015

Ilmoitus tukikohtaan: ”Finska trädgårdstanter”, huusi bussinkuljettajamme riemuksemme puhelimeensa. Sitten lähdettiin. Puutarhanaiset ry:n kesämatkalaiset olivat pyrähtäneet Göteborgiin tutkimaan paikallisia puistoja. No, me ”puutarhatantat”, joukossamme muutama arvoisa herrakin, nautimme viikonlopusta kovasti, sillä Göteborgin sadeviikko oli vaihtunut aurinkoiseen säähän ja miellyttävään 20-22 asteen lämpötilaan. Alkukesän viileyden ja kosteuden vuoksi kaikki kasvustot olivat reheviä ja raikkaita. Ruusut tuoksuivat ja kimalaiset pörräsivät.

Puutarhayhdistyksen puisto

Aivan kaupungin keskustassa ja hotellimme Clarion Hotel Postin (entinen Göteborgin pääposti) vieressä sijaitseva Puutarhayhdistyksen suuri puisto oli ensimmäinen kohteemme. Ruusut ovat pääosassa ja alueelta löytyy noin 1200 ruusulajiketta: moderneja ja vanhan ajan ruusuja sekä Länsi-Ruotsin omia erikoisuuksia. Mm. kermanvärinen hunajaruusu kiipeili telineissään usean metrin korkeudelle ja pörriäiset surisivat kiireisinä kukasta kukkaan. Puutarhaa hoidetaan ekologisin periaattein ja pikkuöttiäisille näkyi olevan tarjolla myös hyönteishotelleja.

Puutarhayhdistys_ruusut Puutarhayhdistys_ruusu läheltä ruusuja_puutarhayhdistys vesiallas_puutarhayhdistys ruusupergola_puutarhayhdistys ruusupergola_puutarhayhdistys

 

Göteborgin Trädgårdsföreningen sai alkunsa 1840-luvulla. Ruotsalainen kapteeni Henric von Normann inspiroitui Saksassa Greifswaldin ja Berliinin kasvitieteellisistä puutarhoista niin, että päätti kotikaupunkinsa Göteborginkin tarvitsevan sellaista puutarhoista innostuneen väen kohtauspaikaksi. Göteborgin kaupunki luovutti tarkoitukseen palan soista maaperää ja varat rakentamiseen kerättiin modernisti osakeannilla. Mallia haettiin sekä saksalaisesta että englantilaisesta puutarha-ajattelusta.

Leikkipuisto Puutarhayhdistys_kaari

Puutarhayhdistys_tapetti nurmialueita_puutarhayhdistys Rosen kafe piha Rosen kafe etupuoli

 

Suurien ruusualueiden ohella puistossa on erikoisia puita, laajoja nurmikenttiä, perennapenkkejä, yrttitarha ja lasten leikkipaikka keinuineen ja liukumäkineen. Leiskuvan moniväriset kesäkukkaistutukset ovat pyöreitä tapettikuvioisia. Puistossa on esillä myös moderneja ja vanhan ajan veistoksia. Puutarhaan rakennettiin suuri palmuhuone 1870-luvulla. Idean palmutalosta ajoi läpi Georg Löwegren, joka toimi puiston ylipuutarhurina peräti 56 vuoden ajan. Palmutalo rakennettiin Skotlannissa ja koottiin Göteborgissa. Alueella on myös 1800-luvun rakennuksia, joiden tiloja voi vuokrata juhlia ja kokouksia varten. Muutenkin toimintaa on ympäri vuoden. Nyt kesällä näkyi olevan mm. konsertteja, lasten teatteria ja joogaa. Tietysti nälkäisten matkalaisten täytyi pysähtyä tauolle puutarhan Rosenkafeessa ja tilata kahvin oheen paikallinen herkku, suuri räkmacka, katkarapu-majoneesivoileipä. Hyvää oli! Iltapäivällä oli aikaa niin ostoksille kuin ajaa raitiovaunulla tutustumaan kaupungin eri osiin. Viisas Göteborgin kaupunki on säilyttänyt tiheän raitiovaunuverkostonsa. Illan päätteeksi nautittiin maukas päivällinen ravintola Ritzissä.

Göteborgin kasvitieteellinen puutarha

Toisena matkapäivänä vietettiin useita tunteja Göteborgin kasvitieteellisessä puutarhassa. Botaniska trädgården kuuluu Pohjoismaiden ja Euroopankin laajimpiin yliopistollisiin kasvitieteellisiin puutarhoihin. Nähtävillä on noin 16 000 lajia kasvihuoneissa ja suurilla ulkoalueilla. Lisäksi puutarhaa laventaa vielä viereinen monihehtaarinen luonnonsuojelualue, jossa jotkut meistä ennättivät jopa käydä mustikassa.

Göteborg kasvitieteellinen_yrttipuutarha  Göteborg kasvitieteellinen_vesiputous Göteborg kasvitieteellinen_ruukkuvesiaihe Göteborg kasvitieteellinen_väriloisto Dahlia_kasvitieteellinen vaahtera_kasvitieteellinen paviljonki_kasvitieteellinen värikirjo_kasvitieteellinen pioni_kasvitieteellinen väriloistoa_kasvitieteellinen

Meidän vierailuaikanamme olivat ruusut, perennat, kesäkukat ja yrttitarha parhaimmillaan. Keväällä vierailevilla on mahdollista nauttia valkovuokkolaakson, sipulikukkarinteiden ja alppiruusulaaksojen väriloistosta. Syksyllä taas puut ovat värihehkussaan. Moni meistä löysi täältä oman sielunmaisemansa. Göteborg on kallioinen ja moni-ilmeinen kaupunki ja myös Botaniska on rakennettu vaihtelevaan maastoon. Kävelypolut ovat hyvät ja korkeimmalta kalliolta löytyy huikea näköalapaikka ympäristöön. Kalliolta kohisee alas vesiputous. Pääsisäänkäynnin lähellä on iso allas, jossa kukkii punaisia lumpeita ja suuret karpit uivat altaan reunojen lähelle katsomaan, keitä vieraita tänään on puutarhassa. Sisäänkäynnin kesäkukkaistutusten teemaväri näytti tänä vuonna olevan punaista punaisella.

Iltaristeily

Göteborg on jokiensa ansiosta myös siltojen kaupunki. Lauantain illallisristeilyllä näimme niistä monia. Carl Michael Bellman –alus kuljetti meitä Göta ja Nordre älv -jokien suistossa olevan suuren Hisingenin saaren ympäri ja saatoimme nähdä teollisen Göteborgin hetkessä muuttuvan kalastus- ja maatalous-Göteborgiksi. Naudat ja lampaat laidunsivat rantaniityillä. Hisingenin saari on myös ollut tunnettu perunanviljelyn keskus Länsi-Ruotsissa. Ennen suurteollisuutta kaupunki on vaurastunut merenkululla, perunalla ja sillillä ja niiden viennillä ulkomaille.

Bellman_iltaristeilyn maisema Bellman_iltaristeilyn lamput

Gunnebon linna

Sunnuntaina vierailimme naapurikunnassa Mölndalissa 1700-luvun lopulta peräisin olevassa Gunnebon linnassa ja sen puutarhoissa. Tuohon aikaan lähti Brittein saarilta paljon liikemiehiä onneaan onkimaan muualle Eurooppaan. Eräs John Hall pysähtyi Göteborgiin ja ryhtyi käymään tukkukauppaa Eurooppaan. Hall rikastui sillillä. 1700-luvun loppupuolella jokin ilmastossa aiheutti sen, että Pohjanmeri Ruotsin länsipuolella suorastaan kuhisi silliä ja Hall myi sitä mm. Britanniaan. Hall rakennutti perheelleen arvoisensa kesäpaikan Gunnebon puutarhoineen. Kun John Hall vanhempi kuoli, liike siirtyi hänen pojalleen John Hall nuoremmalle. Mutta kaupankäynnin olosuhteet olivat muuttuneet. Napoleonin sodat kauppasaartoineen vaikeuttivat yhteyksiä ja luontokin kuritti, koska silli ei enää saapunutkaan suurin parvin Pohjanmerelle. John Hall Jr. sai muutamassa vuodessa firman vararikkoon. Poika ei ollut liikemies ollenkaan vaan kylläkin melko hyvä kuvataiteilija. Gunnebo vaihtoi sitten omistajaa monen kymmentä kertaa, kunnes Mölndalin kunta osti tilukset 1940-luvulla. Kartanoa on entisöity vaihe kerrallaan 1700-luvun asuun. Linnan oppaamme Rebecca Olssonin mukaan entisöinnissä on voitu hyvin tukeutua talon ja puutarhan suunnitelleen Göteborgin kaupunginarkkitehdin Carl Wilhelm Carlbergin suunnitelmiin ja piirustuksiin, joita on säilynyt runsain määrin.

Gunnebo alhaalta Gunnebon linna sivulta Gunnebon linna Gunnebon linna_hyötytarha Gunnebon linna_kattokoriste Gunnebon linna_opas Gunnebon linna_uuni ja näköisruukut

Gunnebossa on taidokas muotopuutarha, englantilaistyylistä puistoa, parhaillaan remontoitava orangeria sekä suuri keittiökasvitarha, jonka tuotteita käytetään Gunnebon ravintoloiden antimissa. Saatoimme itsekin lounaalla maistaa kuinka suussa sulavia salaatteja ja maukasta perunaa oli tarjolla. Kasvitarha on lautojen reunustamissa kohopenkeissä. Lautojen ulkosyrjää kiertävät kätevästi sähköpaimenet, sillä etanat ovat harmina täälläkin. Tuli noukituksi muutama hyvä viljelyidea mukaan.

Lopulta tyytyväiset puutarhamatkailijat pääsivät väsyneinä ja onnellisina iltakoneella kotiin. Paljon nähtiin ja koettiin. Paljon jäi vielä näkemättä. Tänne voisi palata uudestaankin! Näkemisiin Göteborg!

Teksti: Sirpa Nykyri

Kuvat: Leena Luoto, Sirpa Nykyri, Mervi Ruotsalainen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *