Berliinin matka 18.7. – 21.7.2014

Kesäinen retkemme suuntautui Berliiniin, jossa kohteina olivat Kasvitieteellinen puutarha, Gärten De Welt, Biosphäre sekä Sanssoucin linna puutarhoineen. Vapaa-ajalla matkalaiset tutustuivat omatoimisesti moniin kiinnostaviin nähtävyyksiin. Matkajärjestelyt hoituivat Kaleva Wagon Travelin kautta. Värikkäässä 21 hengen ryhmässämme oli myös neljä miestä. Tämän tarinan kirjoittamiseen ovat osallistuneet matkalaiset.

01

Brandenburgin portti, kuva Heikki Luoto

02

Berliinin vihreyttä Spree joelta katsottuna, kuva Kaarina Vuokko

Monelle oli uusi asia, että Berliini on puutarhakaupunki. Mervi kirjoitti: ”Jotenkin aivojen sopukoihin oli piirtynyt kuva harmaasta ja vilkkaasta suurkaupungista korkeine rakennuksineen ja mahtailevine aukioineen. Niinpä mielenkiinnolla katsoin Puutarhanaisten kesäretken ohjelmaa, siinä mainittuja lukuisia puutarhakohteita kaupungin eri laidoilla ja ajattelin, että tuonnehan pitää lähteä.” Samassa hän jo mietiskeli strategiaa, jolla saisi miehensä innostumaan mukaan matkalle. Berliinin vetovoima uutena kohteena tuli avuksi ja liput tilattiin.

Ja sitten matkaan…

Kun porukkamme alkoi pikkuhiljaa Vantaan lentokentällä löytyä yhteen rykelmään, paljastui mistä on kysymys. Eloisa keskustelu kun kävi innokkaana erilaisten vuokkojen, ketoneilikoiden ja niittykasvien ympärillä ja älypuhelimet ja ipadit sinkoilivat kädestä toiseen ja kuvia katseltiin ja ihasteltiin. Totesipa Pauli, että ”puistotätejä” taitaa nyt olla koolla runsaanlaisesti…

Anitta odotti innolla reissua, koska hän ei ollut matkustanut kovin paljoa. Aamuyön ylösnouseminen Helsingissä tuntui ajatuksena mahdottomalta, mutta kun sen aika tuli, hän oli ihan automaattisesti ylhäällä jo kolmelta. Lentoasemalla aika kului ihan mukavasti katsellessa unisia ihmisiä. Lentomatka meni nopeasti. Berliinin lentokentälle saavuttaessa piti olla valppaana ja opiskella opastintaulujen avulla. Yksin ei olisi heti älynnyt A-terminaalin eteen mennä ulkokautta ja hissillä. Nyt sekin sujui hienosti ”kokeneen matkailijan” avustuksella.

Perillä

Berliinissä meidät tavoitti hehkeä helle. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja lämpöä riitti ensimmäisestä bussin odottelusta aina viimeiseen lähtöiltaan saakka liki kolmekymmentä astetta. Aivan kuin olisimme lennähtäneet kauemmaksikin etelään.

03

Kasvitieteellinen puutarha, kuva Heikki Luoto

Eikä ehditty kursailla, lentokentältä tultiin nopsasti hotellille viemään laukut ja sitten menoksi. Kun saavuttiin ensimmäiseen kohteeseen, Kasvitieteelliseen puutarhaan, herätti bussista ulos lehahtaneen naisjoukkion hajaannus miesten keskuudessa hieman hämmästystä. Siellä jo oli täti jos toinenkin kameran kanssa sihtaamassa mitä lie kukkaa ja pensasta ja järjestys vaarassa haihtua jo ennen portista sisälle pääsyä.

04

Kukka-asetelma kasvitieteellisessä puutarhassa, kuva Heikki Luoto

Tutustumisaikaa oli riittävästi ja moni kiersikin kiinnostavat paikat kahteen kertaa. Tietysti piti poiketa myös puodissa. Ohjelmamonisteessa ollut kuva kukkivasta puutarhasta ikuistui monelle muistikortille.

Lääkeyrttien osasto oli vaikuttava, siellä sai lueskella myös monen arkisen keittiökasvin vaikutuksista terveyteen. Mervi kirjoitti, että ”Tillipenkkikin tuli vastaan kuin luojan armosta, en tiennytkään, että tillillä voi lääkitä lihaskramppeja, ja hyvinhän tuo tuntui tepsivän väsyneisiin – ja nestehukkaisiin – varpaisiin”. Polun varrella oli ruusutarha, jossa vielä oli näyttäviä ja suuria kukkasia jäljellä, mutta suurin osa ruusuista oli vain vihreitä pensaita. Japanilainen puutarha oli joillekin pettymys, pelkkää vehreää harmoniaa, eikä yhtään runollisen herkkää polveilevaa puroa.

Illallispaikka (Brauhaus Lemke) oli matkatoimiston ehdotus. Paikan toimintakyky ei ollut ajan tasalla, sillä etukäteen tilatun kolmen ruokalajin tarjoilua ei saatu valmiiksi kahdessa ja puolessa tunnissa. Jutusteluaikaa olikin sitten riittävästi. Iltaruokailua odotellessa kuulimme tarinaa kahden lapsuudesta asti toisensa tunteneen leidin nuoruuden reissuista. Kaikkea sitä tulee nuorena tehtyä.

Schloss Sanssouici

05

Schloss Sanssouicin puutarhan sisäänkäynti, kuva Heikki Luoto

Lauantaina oli ohjelmassa linna ja puisto, jotka tekivät suuren vaikutuksen ”perämettien madonnaan” (lainaus Sana Mustoselta), kirjoitti Anitta. Vaikka hän oli päättänyt, että mitään turhaa ei osteta, niin kuinka ollakaan ”linnahärpätintä” tulla tupasahti kassin pohjalle.

Orangeriin tutustuttiin ennen sisäänpääsyä linnaan. Kyllä yrteistäkin saa näyttäviä kukkapenkkejä. Varmaan ensi kesänä ainakin pariin puutarhaan syntyy kuninkaallinen yrttiasetelma.

06

Orangerin yrttiasetelma, kuva Heikki Luoto

Huilisti juhlisti kävelyämme kohti linnan porttia soittamalla Maamme-laulun. Kuvauslupa mahdollisti kultakimallusten ikuistamisen sisällä linnassa. Tarkkaan aikataulutetun sisäkierroksen jälkeen siirryttiin linnan puutarhaan.

07

Huilisti linnan sisäänkäynnin luona, kuva Heikki Luoto

08

Linnan sisätilojen loistetta, kuva Heikki Luoto

Mahtavat portaat johtavat suihkulähteille ja porrassyvänteisiin on aikoinaan tehty kasvihuoneet, jotta aateliset saivat maistella viikunoita ja muita talviarkoja kasviherkkuja.

09

Linnan mahtavat portaat, kuva Kaarina Vuokko

minikasvihuoneet

Linnan portaikon kasvihuoneet, kuva Kaarina Vuokko

11

Linnapuutarhan kukka-asetelma, kuva Kaarina Vuokko

Kukka-istutuksissa kasvoivat sulassa sovussa tomaatit, yrtit ja monet kesäkukat. Tarkoitus on, että asetelmaa katsotaan kaukaa ja se tuo esiin myös hyötykasveja.

Kiinalaisen teehuoneen patsaiden kulta hehkui kilpaa auringon kanssa. Nyt piti ottaa ripeitä askelia, jotta ehdittiin määräaikaan bussille. Viimeinen pysähdys oli renessanssipuutarha.

13

Kiinalaisen teehuoneen kullatut patsaat, kuva Heikki Luoto

14

Renessanssipuutarha, kuva Heikki Luoto

Biosphäre oli pieni, mutta kiinnostava kohde.

15

Biospheren vesiputous, kuva Heikki Luoto

sademetsä

Viidakon tunnelmaa Biospheressä, kuva Kaarina Vuokko

17

Perhospuutarhan atlaskehrääjä, kuva Heikki Luoto

Sademetsän kätköissä piileskeli lintuja ja kävijät saivat kokeilla miten paljon voimaa tarvitaan, jotta saisi veden kokoamaan puiden latvojen korkeudelle. Eipä onnistunut, sen sijaan geysir oli helppo pumpata purkautumaan. Perhospuutarhan kaunottaret käynnistivät varsinaisen kuvausbuumin.

Lounaspaikka oli valittu Leenan ja Heikin kokemusten pohjalta. Wirtshaus Moorlakessa lounas isojen puiden katveessa maistui erinomaiselta. Retken kunniaksi nautittiin Berline Weisse-juoma.

18

Wirtshaus Moorlake, kuva Heikki Luoto

19

Lounaalla, kuva Heikki Luoto

Berliner weisse gruen

Berliine Weisse, vihreä versio, kuva Kaarina Vuokko

Sunnuntain kohde oli Gärten De Welt.

Entisen Itä-Saksan puolella oleva puistopuutarha tarjoaa mielenkiintoista katsottavaa. Bussin ikkunoista näki väläyksen kaupungin moniin historiallisiin kerrostumiin, mm. Karl Marx Strasse oli todella mahtipontinen!

Puistossa on 13 eri tyyliin rakennettua puutarhaa. Retkemme alkoi itämaisesta puutarhasta, joka oli suojaisa keidas tarkkaan valittuine kukkineen ja pensaineen. Japanilainen puutarha oli vaikuttava. Puron vesikin oli niin kirkas ja jok’ikinen kivi järjestyksessä. Moderni kristillisyyden puutarha oli jopa hieman liian erikoinen. Balilaisessa puutarhassa hengellisyys oli otettu huomioon, samoin korealaisessa, jossa patsaat oli aseteltu torjumaan ei-toivottuja tulijoita. Kiinalaisen puutarhan katselusuunnat oli määritetty vuodenaikojen ja fengsui –opin mukaisesti. Kaupasta lähti mukaan ihanan kaunis musta pitsinen sateenvarjo. Monen mielestä tämä oli ehkä matkan kiinnostavin kohde.

21

Itämainen puutarha, kuva Heikki Luoto

22

Itämainen puutarha, kuva Heikki Luoto

23

Korealaisen puutarhan patsaat, kuva Heikki Luoto

kiinalainen puutarha

Kiinalainen puutarha, kuva Kaarina Vuokko

25

Japanilainen puutarha, kuva Kaarina Vuokko

26

Japanilainen puutarha, kuva Heikki Luoto

27

Kristillisyyden puutarha, kuva Heikki Luoto

Lounaspaikka oli aivan lähellä Charlottenburgin linnaa. Lounaan jälkeen oli mahdollisuus lähteä omille retkilleen. Jotkut kiirehtivät kirpputorille, osa lähti linnapuutarhan kautta kohti majapaikkaa. Linnapuutarhassa oli kauniita ruukkupuita ja vehreitä, suihkuallasta ympäröiviä istutuksia, tosin eivät olleet nyt ihan yhtä hyvässä kunnossa kuin Sanssouccin puutarhassa. Puiston lintulampi portaikkoineen ja patsaineen on viehättävä.

28

Charlottenburgin laakeripuuruukku, kuva Heikki Luoto

Maanantaiaamupäivä oli vapaata. Iltapäivällä lähdettiin kohti jokiristeilyn lähtöpaikkaa. Toivorikkaana odotimme noin kolmen tunnin risteilyä, mutta se typistyi pariin tuntiin, koska laiva oli kolaroinut eikä saanut lähtölupaa ennen kuin jokipoliisit olivat tulleet kuulustelemana kapteenia.  Berliini on vihreä kaupunki, puistoja on paljon ja joelta katsottuna se näyttää entistäkin vihreämmältä.

Lähtö risteilylle venyi. laiva oli ajanut kolarin

Jokipoliisi saapui paikalle, kuva Kaarina Vuokko

30

Joen näkymä, kuva Heikki Luoto

Vapaa-ajan huvitukset

Monelle tulivat maanalainen ja bussit tutuiksi. Osa istahti polkupyöräriksan kyytiin ja nautti kevyestä ilmavirtauksesta kuskin polkiessa hikipäässä Berliinin helteessä. Jos puolisoa eivät oikein innostaneet viileät ja viihtyisät tavaratalot, shoppailut sekä museot, konsertit ja kulttuurihistorialliset kohteet, oli hyvää aikaa tehdä kunnon kävelyretki.

Mervin mielestä varsin mukava retki oli pitkin Spree-joen rantaa sinnepäin ja toista puolta takaisin. Romanttista ja kaunista, välkehtivää vettä seuraillen. Tosin sen veden toiselle puolelle pääsi vasta neljän kilometrin päässä sijaitsevaa siltaa pitkin, mutta samalla näki vastarannalla sijaitsevan siirtolapuutarhan kukkivine pihoineen ja runsaine salkoruusuineen. Mielenkiintoista oli patikkaretken jälkeen vertailla näkemisiä muun ryhmän kanssa. ”Toisilla oli DDR-museota ja raatihuonetta, meillä Siemensin ja Fujitsun toimitaloa ja monta muuta urbaania kohdetta.”

31

Näkymä Spree joelle, kuva Mervi Ruotsalainen

Toinen hyvä patikkakohde on Brandenburgin portti. Sinne voi kätevästi kävellä Charlottenburgista Tiergartenin lävitse vehreitä polkuja seuraillen. Paitsi jos todellisuudessa törmää matkan varrella poliisisulkuun ja toteaa, että oikopoluille ei pääse ja reittisuunnitelmat menevät uusiksi.

32

Berliinin keskustaa, kuva Mervi Ruotsalainen

Spree-joen rannalta löytyy aivan iki-ihana Berliinin vanha keskusta 1500-luvun palatsimuseoineen ja upeine linnoineen. Bode-museon portailla on menossa klassisen musiikin ilmaiskonsertti ja yllä kulkevan rautatien tuntumassa, vanhan palatsin vastapäisellä rannalla on suloinen Dim Sum –ravintola, johon voi istahtaa juomaan ja syömään. ”Mitä siitä jos uppokeitetty riisinytty pyörähtää puikoista sylin kautta tantereelle, värjäten housuihin lähtemättömän chilitahran. Kivennäisvesi on hyvää, valkoviini vielä parempaa ja viiden kilometrin matka kohti Charlottenburgia voi jatkua hyvissä voimin.”

Econtel-hotellimme lähistöllä oli mukava aasialainen ravintola, jonka ruoat olivat makoisia. Viimeisiä olutpisaroita nauttiessa sisältä kuuluvat kiljahdukset havahduttivat siihen, että tarjoilijatyttö tuli sisään huitoen ja huutaen, jotain putosi lattialle. Kaarina otti kameran esiin ja tytön veli otti ötökän paperille ja vei ulos, jossa oli Heikki vastassa ja halusi sen kädelleen. Muut asiakkaat katsoivat kauhuissaan, pureeko? Komea myskijäärä oli lennähtänyt sisään ravintolaan.

Myskijäärä

Myskijäärä, kuva Kaarina Vuokko

Rantakapakki, jossa mies, jonka äiti suomalainen Lappeenrannasta (Tuuliainen)

Mukava joenrantabaari.Viereisessä pöydässä nuori mies katseli meitä vähän väliä ja uskaltautui lopulta puhumaan hyvää suomea. Äitinsä oli kotoisin Lappeenrannasta. Kuva Kaarina Vuokko

Berliinin eläintarhassa on monia kiinnostavia osastoja. Sisällä olevat matelijoiden, kalojen sekä hyönteisten osastot kierrettiin porukalla läpi. Kuumuus verotti hieman kävelyintoa, mutta jäipähän katsottavaa seuraavana kertaan.

35

Eläintarhan kukkaistutukset, kuva Heikki Luoto

36

Kameleontti eläintarhassa, kuva Heikki Luoto

Pirkko totesikin, että meillä oli hieno reissu. Kaikki puutarhat, joissa vierailimme, olivat upeita kohteita. Niissä olisi kulunut paljon pidempi aika, kuin mihin meillä oli mahdollisuus. Urheilutermillä sanottuna jäi nälkää seuraavaan Berliinin matkaan.

Kaiken kaikkiaan matkan anti ylitti odotukset. Matkaseura oli pirteää, reipasta, täsmällistä ja mukavaa. Lentokentällä sovittiinkin jo alustavasti ensi vuoden kohteesta. Se voisi olla Göteborg.

37

Korealainen puutarha, kuva Heikki Luoto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *