ATSALEAT KUKKIVAT – Iltakävely Malmin hautausmaalla 17.05.2016

Kevätkävely Malmi_Atsalea

Oi ihana toukokuu! Atsaleojen kukinta olikin vasta aivan alussaan. Vain yksi kelta-atsalea oli jo hieman uskaltanut avata kukintojaan. Sen sijaan paljon muuta keväistä oli nähtävillä. Tuomipihlajien valkoinen kukkarunsaus oli aivan huipussaan, keväiset sipulikukat loistivat parhaimmillaan, rusotuomien ja norjanangervojen kukinta oli hyvällä alulla. Mustarastaat pitivät meille konserttiaan, kun odottelimme Malmin hautausmaan kappeleiden luona iltaisen kävelykierroksemme alkua.

Kevätkävely Malmi_HöyhenpensasKevätkävely Malmi_kukkapuu

1890-luvulla Helsingin kaupunki hankki käyttöönsä uuden hautausmaa-alueen silloisen Helsingin pitäjän puolelta Malmilta. Hietaniemen hautausmaa alkoi jo tuolloin käydä ahtaaksi nopeasti kasvavalle kaupungille. Kuljetus Helsingistä Malmille, niin vainajien kuin saattoväenkin, hoidettiin kymmeniä vuosia rautateitse pitkin päärataa, josta Malmin juna-aseman jälkeen poikkesi pistoraide hautausmaalle päin. Alun 27 hehtaarista hautausmaa on laajentunut nykyiseen 65 hehtaariin ja reunat rupeavat Malmillakin tulemaan vastaan, sillä aluetta rajaavat vilkkaat Lahden väylä, Kehä I ja Latokartanontie. Toiminnoiltaan Malmin hautausmaa on Tukholman metsähautausmaan jälkeen Pohjoismaiden suurin.

Kevätkävely Malmi_JuhaOllilaKevätkävely Malmi_Porukka

Kirkkomaan ohella Malmin hautausmaa on erittäin runsaslajinen puisto, joka on soveltunut myös Helsingin yliopiston Viikin puutarhatieteen laitoksen opiskelijoiden tenttipuistoksi. Vuosikymmenien mittaan moni kuuluisa maisema-arkkitehti, kuten Maj-Lis Rosenbröijer, Bey Heng ja Leena Iisakkila, on osallistunut Malmin hautausmaan suunnitteluun. Kukkivia puita ja pensaita on runsaasti. Niinpä me Puutarhanaisetkin lähdimme hautausmaan ylipuutarhurin Juha Ollilan erinomaisessa ja mielenkiintoisessa opastuksessa kevään-alkukesän kukintakierrokselle. Juha Ollila on työskennellyt paikassa ylipuutarhurina jo vuodesta 2003 lähtien. Ja koska vain muutos on pysyvää, niin hänenkin aikanaan on jo suunniteltu paljon uutta, kokeiltu uutuuskasveja ja remontoitu hautausmaan rakennuksia ja rakennettu uusia huoltotiloja.

Ensin katseltiinkin rakennuksia. Arkkitehti Selim A. Lindqvistin suunnittelemilta 1920-luvun alun pelkistetyn klassismin -henkisiltä punatiilisiltä siunauskappeleilta lähdettiin liikkeelle. Juha Ollila johdatti meidät hautausmaan toimistolle, joka itse asiassa onkin vuonna 1897 rakennettu entinen Malmin hautausmaan juna-asema. Vanhan puisen asemarakennuksen tyyli on siinä onneksi säilytetty. Vastapäisellä rinteellä seisoo uljas 1930-luvulla pystytetty vesitorni, jonka aikanaan tuiki tärkeän toiminnan korvaa nykyisin vedenpumppausasema. Kaikki edellä mainitut rakennukset ovat museoviraston suojeluksessa. Juha Ollila kertoi myös, että vesitornille on ehdotettu mm. käyttöä uurnahautakohteena. Asiaa pohditaan.

Kevätkävely Malmi_VesitorniKevätkävely Malmi_Lehmuskäytävä

Malmin hautausmaa on tunnettu puukujanteistaan. 80 vuotta vanha lehmuskuja johtaa vanhalta
pääportilta kappeleille ja on edelleen aivan kunnossa. Vaahterakujanne uudelta portilta itään päin sen sijaan on uhanalainen, koska vaahtera vanhenee nopeasti. Lähivuosina turvallisuussyistä vaahterakäytävä tulee muuttumaan tammikujanteeksi. On myös havupuukäytäviä: kotimaista kantaa olevia tuijia, siperiankuusta ja amerikkalaista erikoisuutta douglaskuusta, jota Amerikan mailla paljon käytetään rakentamiseen. Kun douglaskuusi kaadetaan, niin kauppanimikkeensä onkin sitten oregoninmänty!

Hautausmaalla on myös jäljellä alueen alkuperäispuustoa eli mäntyjä. Ennen kirkkomaakäyttöä paikalla, tasaisella mäntykankaalla, oli suuriruhtinaskunnan sotaväen harjoitusmaastot. Nyt köynnöshortensiat kiipesivät männyissä ja vanhalla jyhkeällä kiviaidalla. Malmilla kokeillaan myös kukkivien pensaiden käyttöä sekä vapaasti kasvavina aidanteina että muotoonleikattuina aitoina hautakortteleissa. Meidän kävelyretkellämme leikattujen höyhenpensaiden runsaan ja voimakkaan kukinnan tuoksu kiiri luoksemme jo kaukaa.

Kevätkävely Malmi_KöynnöshortensiaKevätkävely Malmi_Vesiaihe

Muodoltaan erikoisin kortteli on pyöreä amfiteatterimainen hautakortteli, joka on rakennettu hautausmaan entisen hiekkakuopan paikalle. Korttelin keskellä on suihkulähde lintupatsaineen ja iso ryhmä perennoja sekä penkki. Ylipuutarhuri Juha Ollila sanookin, että pyörökortteli on hänen mielipaikkojaan työmaansa alueella. Joskus lämpimään kesäiseen aikaan hänellä on tapana ottaa toimistotyönsä mukaan ja tulla työskentelemään suihkulähteen äärelle.

Kierroksemme päättyi lähelle vanhaa pääporttia muistelualueen äärelle. Se on rakennettu entisen suuren kesäkukkaympyrän paikalle. Muistelualueella on mm. kivipaasia ja havukasveja. Sinne voi jättää hautakynttilän muualle haudattujen omaisten ja läheisten muistolle. Palattuamme lopuksi kappeleille ihailimme vielä hyvävointisia, riippuvaoksaisia sateenvarjojalavia, jotka on istutettu samoihin aikoihin kuin läheinen lehmuskujannekin eli 1920-30 luvuilla!

Teksti ja kuvat:

Sirpa Nykyri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *